Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn verzacht maatregelen AWBZ

Gemeenten krijgen 706 miljoen euro om maatwerk te kunnen bieden aan chronisch zieken en gehandicapten die thuis wonen. Voor mensen in een instelling wordt 248 miljoen euro gereserveerd om te voorkomen dat zij door de hogere AWBZ-bijdrage te weinig zak- en kleedgeld overhouden.
Van Rijn verzacht maatregelen AWBZ

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat dinsdagavond geschreven aan de Tweede Kamer. Van Rijn wil zo de gevolgen opvangen als volgend jaar de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) wordt afgeschaft en de bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo verdwijnt. Mensen met een Wajong-uitkering krijgen door de verzachting straks 1700 euro per jaar bovenop de zak- en kleedgeldnorm. En personen met een AOW-uitkering krijgen jaarlijks 950 euro bovenop die norm, aldus de staatssecretaris.

Maatwerk

De Wtcg schiet volgens het kabinet zijn doel voorbij, omdat het geld niet bij de juiste mensen terecht komt. Volgens Van Rijn wordt nu niet gekeken of iemand echt meer kosten heeft door zijn ziekte of aandoening en kunnen gemeenten beter in beeld krijgen wat mensen nodig hebben en gerichter maatwerk leveren.

Gedeeltelijk tevreden

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland is gedeeltelijk tevreden. 'Voor mensen en instellingen is dit goed nieuws. Die groep wordt hier behoorlijk mee geholpen', aldus een woordvoerder. 'Voor thuiswonenden verandert er echter niets. Zij blijven inkomensachteruitgang houden. Gemeenten zitten enorm in geldgebrek en zij mogen zelf weten hoe ze het geld besteden aan voorzieningen binnen het sociale domein.'

6 reacties

 • Jan C

  Dan wel, dan niet, dan veel en dan minder.
  Ik denk dat ik het weet. Hoog inzetten op verminderen van kwaliteit en verhoging van kosten; dan de vermindering in kwaliteit iets minder erg maken en de kosten iets minder verhogen EN TENSLOTTE BEREIKEN WAT MEN PRECIES UITGEVOERD WIL HEBBEN.
  Buiten dat de kwaliteit dan stevig minder wordt en de kosten stevig hoger, proberen Schippers en van Dijk ons ook nog stil te houden met achterbakse methoden en er ook nog van uit te gaan dat dat dom volk dat niet door heeft.
  Over kwaliteit van leiders gesproken. Dit land glijdt af naar een club die alleen maar voor zichzelf zorgt.

 • Arjan M

  Hoe moet je hier nu je als zorgondernemer duurzaam beleid op schrijven, ze rekenen je af op je plannen. Maar met dit zwabber beleid kan toch niemand iets, Den Haag is zijn geloofwaardigheid meer dan kwijt.

 • poespas0

  As mensen diie het echt nodig hebben ook krijgen ben ik het meetdeze maaregel eens Oo ik kryg tot mijn verrassing elk jaar eenbedrag enweet eigenlijk niet waarvoor.

 • Zorg


  Als de gemeente geld moet verdelen dn kun je het vergeten

 • adje rem

  Een achtbaan is nog enigszins logisch , te volgen , beste Kees Janssen .Dit kabinet toont een landsbesturing ,waarvoor een automobilist in wegmisbruikers een langdurige rij-ontzegging zou krijgen .

 • Kees Janssen

  Als ondernemer in de zorg heb je met zulk achtbaanbeleid een vet probleem, met dit kabinet weet je nu totaal niet meer waar je aan toe bent.

Of registreer u om te kunnen reageren.