Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVT het vaakst in de fout met upcoding

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft de eerste zorgaanbieders aangepakt in haar nieuwe toezichttrol tegen ‘upcoden’ en verkeerd declareren. 26 zorgaanbieders mogen niet zelf meer indicaties uitschrijven.
VVT het vaakst in de fout met upcoding

De 26 zorgaanbieders zijn verspreid over de volgende sectoren. Acht instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, een in de gehandicaptenzorg en 17 in de verpleging en verzorging. Woordvoerder Boudewijn Faber van het CIZ: ‘In Nederland hebben we circa 2200 zorgaanbieders die, namens cliënten AWBZ-zorg aanvragen bij het CIZ. Circa 1100 hebben een mandaat om Herindicatie Taakmandaat (HIT), Standaard Indicatie Protocol(SIP) of Indicatiemedling te doen. De steekproeven die hebben geleid tot de maatregel bij 26 zorgaanbieders hebben betrekking op de HiT’s. In de afgelopen maanden zijn 1269 voorbereide indicatiebesluiten onderworpen aan steekproef. Hiervan bleken er, ondanks begeleiding van onze relatiebeheerders en toenemene toetsing, 381 onjuist.’

Strenger

Uit een onderzoek naar zorgfraude september vorig jaar, bleek dat in 23 procent van de gevallen zorgaanbieders een te hoge indicatie aanvragen dan in werkelijkheid nodig is. Hierop kreeg het CIZ de taak strenger toezicht op upcoding te houden. Sinds december worden ook de indicatiemeldingen voor de groep van 80+ getoetst. Dat gebeurde eerder niet. Bovendien controleert het CIZ bij andere doelgroepen ook strenger. Dat gebeurt door rechtstreeks contact met de cliënt en via face-to-face contact. Zorgaanbieders die vaker de fout in gaan kunnen in een traject  met het CIZ samenwerken om het percentage missers omlaag te krijgen. Als het dan nog niet goed gaat, trekt het CIZ het mandaat in om zelf indicaties te stellen.

Mandaatrechten

Per 1 januari jongstleden zijn van 26 zorgaanbieders in het land de mandaatrechten afgenomen. Zij mogen niet langer nieuwe indicatiebesluiten nemen. Zorgaanbieders worden maandelijks geïnformeerd over resultaten van controles en, afhankelijk van het resultaat, worden per kwartaal interventies gedaan. Die interventies kunnen het afsluiten van de taakmandaat zijn maar ook het verhogen van het aantal controles.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.