Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ACM keurt Friese megafusie goed

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Kwadrantgroep, Antonius Zorggroep en Nij Smellinghe/Pasana mogen fuseren.
ACM keurt Friese megafusie goed

Dat meldt de ACM vandaag.

Zorgaanbieders

De drie zorgaanbieders leveren thuiszorg, huishoudelijke hulp en hebben meerdere verzorgings- en verpleeghuizen. Ook  bieden ze ziekenhuiszorg, via het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord, Nij Smellinghe in Drachten en De Sionsberg in Dokkum. Hiermee ontstaat een zorginstelling met een omzet van ruim een half miljard euro.

ACM

ACM oordeelt na uitgebreid onderzoek dat door de fusie geen noemenswaardige concurrentie wegvalt omdat die in de huidige situatie tussen de drie zorgaanbieders nauwelijks aanwezig is. De cliënten van deze zorgaanbieders komen voor het overgrote deel uit verschillende regio’s. Er blijven voor cliënten en zorginkopers na de fusie voldoende keuzemogelijkheden over.

De Friesland Zorgverzekeraar

Zowel de Inspectie voor de gezondheidszorg als De Friesland Zorgverzekeraar hadden na de fusiemelding hun zorgen uitgesproken. De Friesland ziet zijn onderhandelingsmogelijkheden afnemen in Friesland. Volgens de ACM zullen ook ziekenhuizen buiten de provincie concurrentiedruk uitoefenen en zijn er dus genoeg onderhandelingspartners.

Inspectie voor de gezondheidszorg

De Inspectie waarschuwde in juni dit jaar nog voor de fusie. Het feit dat de fusie tussen Pasana en Nij Smellinghe nog steeds niet rond is, maakt de Inspectie kritisch. Zij vindt dat de vier zorginstellingen voldoende aandacht moeten hebben voor de mogelijke risico’s en genoeg tijd moeten nemen om tot de fusie te komen.

1 REACTIE

  1. Ik vraag me bij dit soort mega fusies altijd af wat nu de werkelijke reden is om te fuseren. Ik houd het vooralsnog op een aanzienlijke verbetering van de salariëring van de bestuurders en een enorm middenkader van managers en coördinatoren. Kortom, vrijwel niemand is hier mee gebaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.