Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Aanbesteding zorg is eenrichtingsverkeer’

De zorgcontractering bij AV Zorggroep is achter de rug. ‘De inkopers waren niet vervelend of hard, maar ruimte voor onderhandelen was er amper. We gingen noodgedwongen akkoord met een flinke korting’, vertelt Marcel Verboom, directeur AV Zorggroep.
‘Aanbesteding zorg is eenrichtingsverkeer’

AV Zorggroep is actief in vier van de zes gemeenten (Gorinchem, Hardinxveld, Zederik, Giessenlanden, Leerdam en Molenwaard) die samen een samenwerkingsverband hebben gevormd. Het zijn zes kleinere gemeenten in de 'Bible Belt' waar volgens Verboom de mensen nog voor elkaar zorgen. De zorggroep levert daar intramurale zorg, thuiszorg en dagbesteding.

Zorgblues

De verzorgingshuizen zijn onderdeel van de dorpen, legt Verboom uit. 'In de dorpen van onze locaties, vooral in Ameide (onderdeel van gemeente Zederik, red.) is het verzorgingshuis beeldbepalend. De locaties hebben vaak bijna de functie van een dorpshuis, inclusief bibliotheken, kinderopvang en andere welzijnsfuncties. In onze locatie in Ameide werken ruim 200 vrijwilligers mee aan de zorg. Het is dan moeilijk om uit te leggen dat de bezuinigingen ons dwingen tot veranderingen, maar hier klinkt dezelfde blues als in de rest van het land.' In aanloop naar de zorgcontractering zijn veel gesprekken gevoerd met de gemeenten. 'De gemeenten waar we actief zijn, zijn echte dorpsgemeentes. We hebben goed contact met ambtenaren, raadsleden, wethouders en zijn dus politiek betrokken. Op het moment van onderhandelen, komt een externe partij aan tafel. Zij doen een bod en vragen of je daar mee kunt leven. Het is ja of nee.' Ook in de gesprekken met verzekeraars blijkt amper ruimte voor onderhandeling. Het resultaat is dat AV Zorggroep kampt met een korting van een miljoen op de intramurale zorg en een half miljoen op de thuiszorg. Op de dagbesteding wordt 25 procent gekort. Verboom: 'Voor intramuraal betekent dat omgerekend een verlies van 23 zorgplaatsen.'

Open Vensters is een woonzorgcentrum in Ameide met verzorgingshuisplaatsen en een afdeling kleinschalige verpleeghuiszorg.

Focus op zorg

De bezuinigingen hebben effect op het personeelsbestand. AV Zorggroep heeft de Wildergelden gebruikt voor extra handen aan het bed, maar zal door de bezuinigingen afscheid moeten nemen van 'behoorlijke aantallen personeel', zoals Verboom het noemt. 'We hebben veel uitvoerend personeel van niveau 1 en 2. Familie en mantelzorg moeten deze taken in de nieuwe situatie overnemen. De focus komt te liggen op hoger opgeleid personeel. De vraag is alleen wat beter is: een HBO'er die even snel langs komt of een zorgverlener van lager niveau die tijd heeft voor een praatje en samen met de bewoner de menulijst invult?'

Bezuinigen

Om de kortingen op te vangen en handen aan het bed te behouden, zoekt de organisatie naar oplossingen. Een huurverlaging blijkt geen optie. AV Zorggroep heeft voornamelijk nieuwbouw waardoor corporaties de huur niet willen verlagen. Verboom ziet de oplossing eerder in aanpassing van de dienstenlevering. 'We kunnen kiezen om bepaalde diensten niet meer te leveren of tegen extra betaling.' De verpleeghuizen hebben nog een eigen keuken waar het eten vers wordt bereid. Om de overstap naar een cateraar te voorkomen, denkt de organisatie aan een extra eigen bijdrage. 'De cliëntenorganisatie kwam zelf met dit idee en we merken dat de bewoners hier positief tegenover staan.' Daarnaast denkt Verboom dat bewoners meer zelf kunnen doen. 'De verzorgenden zijn eigenlijk te lief. Zij zetten koffie en doen de gordijnen open, maar mensen kunnen dit vaak prima zelf. Het stimuleert hen tegelijk om extra te bewegen en actief te blijven. Ik ben het er mee eens dat we van een productiebedrijf naar een preventiebedrijf moeten gaan, maar het tempo van de veranderingen ligt te hoog. Het verhaal van mensen die langer thuis willen blijven wonen, daar heb ik moeite mee. Alsof men vrijwillig in een verzorgings- of verpleeghuis gaat wonen. Ook nu blijven de mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis. Pas als het echt niet meer gaat komen ze naar ons, maar dan is de zorgvraag direct erg hoog.'

Keuzes

Verboom werkt al 12 jaar bij AV Zorggroep en heeft gebouwd aan een organisatie met mooi vastgoed. 'De zorg is in deze tijd veel zakelijker geworden en dat is goed. Het is gemeenschapsgeld en dat moeten we bewust mee omgaan. We hebben hier lage overhead en veel handen aan het bed. Deze extra bezuinigingen dwingen ons tot een andere werkwijze waarbij het voelt alsof ik bezig ben met het afbreken van de organisatie.' De kaasschaafmethode werkt in ieder geval niet meer, weet Verboom. 'Het management moet keuzes maken. Het stuk welzijn dat we leveren gaat verdwijnen en dat is waar heel Nederland voor staat.'

 

 

5 reacties

 • KJ . Feiken

  Zorg is toch wat anders dan- Citaat Marcel Verboom 'Verboom werkt al 12 jaar bij AV Zorggroep en heeft gebouwd aan een organisatie met mooi vastgoed.'
  Hmmm ' mooi vastgoed ....... ging het niet om welzijn en zorg en niet om vastgoed?

  KJ

 • het kan beter

  Zorgcontracttering is steeds en steeds meer het werk EXTERNEN die niet betrokken zijn op de samenleving. Het is werken met botte bijl en de lokale politiek interesseert zich niet hiervoor! Jammer is wat lokaal is verder afbrokkelt en kapot gaat!

 • ljschiks

  Deelnemen aan een snel wijzigende (verkeers) situatie vereist wellicht ook andere vaardigheden. Zouden tactisch onderhandelen, gesprekstechnieken, een snufje commerciele versterking en alternatief budgetteren helpen? Ik merk dat dit voor veel zorg en welzijnsorganisaties geen wonder middel is, maar een substantiele bijdrage levert om overeind te blijven.

 • Teceer

  los van de vraag of marktwerking de zorgsector adequaat kan regelen, laat dit bericht opnieuw zien, dat het beleid perverse resultaten heeft.

  1. de echte afnemers zijn door de overheid buitenspel gezet doordat verzekeraars en gemeenten een 'regierol' is gegeven die zij via de gecentraliseerde inkoop van zorg moeten invullen. (terzijde: in hoeverre zijn hierdoor kostbare aanbestedingsprocedures nodig, die bij een veel directere inkooprol van de patiënt/cliënt vermeden kunnen worden?)
  2. de verzekeraars hebben intussen de markt tot een oligopolie ontwikkeld en verzetten zich steeds sterker tegen zorgaanbieders die ook gezamenlijk willen optreden.
  3. de financieel ingevulde regierol van de verzekeraars maakt een rol als vertrouwde adviseur voor de individuele verzekerde steeds lastiger en minder geloofwaardig.
  4. gemeenten ontwikkelen zich tot monopolisten die vaak vooral financieel gedreven lijken (daartoe mede door rijksbezuinigingen gedrongen)

 • het kan beter

  Ik vraag mij heeft een gemeentebestuur wel nog enig besef wat in de prijzenslag is gebeurd. Voor de alblasserwaard zou het fijn als de rol van burgemeester dirk van den borg hierin is geweest. Hij is voorzitter vh sociaal domein

Of registreer u om te kunnen reageren.