Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Betaald gezelschap populair in ouderenzorg

Het product, 'gezelschap tegen betaling', vindt gretig aftrek in de ouderenzorg. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Een groeiend aantal ouderen maakt gebruik van betaald gezelschap, dat bijvoorbeeld met hen gaat wandelen, een spelletje doet of meegaat naar het ziekenhuis.
Betaald gezelschap populair in ouderenzorg
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Het bedrijf Mantelaar, dat specifiek geneeskundestudenten inzet voor gezelschap en lichte zorg voor ouderen, gaat na een groeispurt in Amsterdam ook beginnen in Utrecht en daarna in Rotterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht en Leiden. Enkele duizenden ouderen maken er inmiddels gebruik van, aldus De Volkskrant.

Franchise

Het vorig jaar opgerichte Fleur de Dag uit Noordwijk is in onderhandeling over nieuwe franchisevestigingen in Groningen en Utrecht. Voor 25 euro per uur gaat een medewerker (40+) met de oudere een uitstapje maken, foto's bekijken of indien nodig mee naar de huisarts. Het Amerikaanse bedrijf Home Instead, dat ouderen niet-medische zorg en gezelschap biedt, wil binnen vijf jaar franchisevestigingen in heel Nederland hebben.

Belangstelling

SeniorenStudent, anderhalf jaar geleden opgericht, krijgt dagelijks nieuwe inschrijvingen. 'Via een andere dienst, OppasStudent, kregen we de vraag of we ook een leuke student voor hun ouders konden zoeken', vertelt Anne van Oudheusden, een van de oprichters. Dit bedrijf koppelt studenten aan ouderen met dezelfde interesse, bijvoorbeeld een bouwkundestudent aan een gepensioneerde architect. De prijs is 12,50 euro per uur. Van Oudheusden: 'Alsof er een kleinkind op bezoek komt dat echt belangstelling heeft.' In het kranteartikel uitten mantelzorgorganisatie Mezzo en ouderenbond Anbo hun zorgen over deze ontwikkeling. Volgens Mezzo betekent het woord mantelzorg onbetaald zorgen voor een naaste.

3 reacties

  • Rob Touber

    Is alleen mogelijk voor die personen die in het bezit zijn van een voldoende aanvullend pensioen of eigen vermogen. Maar voor ouderen met alleen een AOW is dit een niet te realiseren toekomst beeld.

  • pabak01

    Waarom betaalden wij de AWBZ? Omdat we vonden dat iedereen RECHT had op goede zorg. Door dit kabinet en zijn voorgangers is het weer een gunst en alleen voor mensen die het betalen kunnen. Waar zijn de 20% van de AWBZ eigenlijk gebleven die in de belasting constructies van Zalm zijn gestort? Bob Bakker

  • marian

    Helaas is het steeds meer nodig ook bij ons in de gehandicaptenzorg rukt de betaalde vrijwilliger steeds meer op.Het lukt niet meer om echte vrijwilligers te vinden.Zeker niet voor meervoudig gehandicapten of de lvb client.

Of registreer u om te kunnen reageren.