Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tijd dringt voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen kunnen niet verder met de invoering van een nieuw bestuursmodel. Dat moet geregeld zijn voor 1 januari 2015 omdat dan de integrale bekostiging ingaat.
Tijd dringt voor ziekenhuizen
Foto: Carina van Aartsen

De belastingdienst geeft nog altijd geen uitsluitsel.

Ziekenhuizen

Op dit moment zouden 29 ziekenhuizen hun plannen hebben voorgelegd aan de belastingdienst en op goedkeuring wachten. De belastingdienst zegt dit niet te kunnen bevestigen: 'Helaas kunnen wij namelijk publiekelijk geen mededelingen doen over het aantal besturings- en organisatiemodellen die zijn ingediend. Dit om reden dat wij zeer terughoudend zijn om informatie te delen als gevolg van artikel 67 AWR.'

NVZ en Orde van medisch specialisten

Branchevereniging NVZ maakt zich zorgen: 'Zonder werkbare modellen komt de bestuurbaarheid van een ziekenhuis in gevaar en daarmee de kwaliteit en veiligheid. Belangrijk is dus dat de zorg voor patiënten doorloopt.' Orde-voorzitter Frank de Grave zei onlangs bij BNR Nieuwsradio dat hij een toenemende onrust begint te merken onder de medisch specialisten. 'We overleggen daar al jaren intensief over met de belastingdienst. Specialisten willen eindelijk wel eens weten waar ze op 1 januari aan toe zijn.' Volgens De Grave bestaat er een reële mogelijkheid dat specialisten zich buiten het ziekenhuis gaan organiseren in supermaatschappen: 'De Orde vindt dat buitengewoon onaantrekkelijk. Ziekenhuizen en specialisten hebben elkaar nodig.'

Belastingdienst

De invoering van integrale bekostiging heeft tot gevolg dat medisch specialisten met ziekenhuisbesturen onderhandelen over hun honoraria. Specialisten in maatschappen die niets doen, verliezen hun vrije ondernemerschap. Daarom zijn er verschillende modellen in de maak om dit te voorkomen. De belastingdienst moet echter wel toestemming geven. Het voorleggen aan de belastingdienst is geen verplichting maar een mogelijkheid om van tevoren te toetsen wat de fiscale gevolgen zijn van het model. Verzoeken die voor 15 oktober worden ingediend worden voor 1 januari behandeld. Verzoeken die na die datum binnenkomen, worden later beoordeeld.

Bestuursmodellen

Er zijn grofweg drie modellen. Een loondienstmodel waarbij de specialisten in dienst komen bij het ziekenhuis. Als compensatie voor de goodwill is per specialist maximaal 100.000 euro beschikbaar. Daarnaast is er het samenwerkingsmodel, waarin het ziekenhuis en het medisch specialistisch bedrijf met elkaar samenwerken. In een overeenkomst, die lijkt op de huidige toelatingsovereenkomst, zijn afspraken vastgelegd. Ten slotte kunnen ziekenhuizen en specialisten kiezen voor het participatiemodel dat specialisten de mogelijkheid biedt aandeelhouder te worden van het ziekenhuis. Het ziekenhuis en specialisten maken samen deel uit van een ziekenhuis-bv.

3 reacties

 • lbaas

  Heeft iemand wel eens nagedacht over het kapitaalverlies van het voortdurend gezeur over de positie en het inkomen van de medisch specialist? Zij zijn het waarvoor de patiënt naar het ziekenhuis komt. Van hun wordt maximale aandacht, zorgvuldigheid, nauwkeurigheid, vakbekwaamheid, beschikbaarheid en nog veel meer verwacht. Wat denk je dat alle gedoe van de capaciteit van de medisch specialist vergt? Veel te veel, en dat kunnen zij maar één keer inzetten, dus niet in de zorg voor de patiënt.
  Wat een geweldige parlementaire enquēte zouden we kunnen optuigen om deze verspilling in de ziekenhuiszorg eens tegen het licht te houden.
  Wie kan dat organiseren?

 • het kan beter

  Wat een gedoe! Het loondienst model en het participatie model zijn 2 modellen die ziekenhuis en medische specialisten nauw verbinden, met gevolg de oudjes (med.specialisten) gaan op de duur de dienst uitmaken wat tot gevolg heeft dat de innovatiekracht in een slijtagegang komt. Als ziekenhuisdirecteuren het medisch beleid gaan beinvoeden. Speelt geld de boventoon. De rest is bijzaak!

 • ppep

  Een van de grootste ergernissen in dit land, het ontzettend lage werktempo bij de Belastingdienst. Er is geen beweging te krijgen in die ambtenaren.

Of registreer u om te kunnen reageren.