Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Van Rijn zegt niets over uitvoeringskosten gemeenten

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) ging gisteren niet in op de vraag of gemeenten teveel budget reserveren voor hun Wmo-uitvoeringskosten. Tijdens het Kamerdebat over de Wmo zei hij wel toe dat hij zich een goed beeld zal vormen over de efficiency van de wijze waarop gemeenten zorgmiddelen besteden.
Van Rijn zegt niets over uitvoeringskosten gemeenten
Foto: Bart Maat

Eerder deze week bleek dat zorgaanbieders aan de bel trekken over het afromen van Wmo-budgetten door gemeentebestuurders ten behoeve van hun eigen uitvoeringskosten. Volgens Van Rijn is het vaststellen van uitvoeringskosten aan hen zelf, maar zal hij hierbij wel de vinger aan de pols houden.

Brief over mededinging

Tijdens het Voortgezet Algemeen Overleg (VAO) over de nieuwe Wmo bevestigde hij gisteren zijn toezegging om met een brief te komen over mededinging en concurrentie in geval van samenwerking in het gemeentelijk domein. Dit als reactie op de recente brief van de mededingingsautoriteit ACM die tot veel onrust heeft gezorgd bij aanbieders.

Cliëntondersteuning

Een aantal Kamerleden vroeg zich af of de cliëntondersteuning wel onafhankelijk en levensbreed is. De staatssecretaris antwoordde dat gemeenten hierover in gesprek zijn en dat dit gesprek bij een aantal gemeenten nog niet is afgerond. Hij heeft geen aanleiding om te veronderstellen dat dit niet goed gaat. Wat hem betreft is het niet zo dat cliëntondersteuning per se op een bepaalde manier moet zijn geregeld om onafhankelijk te zijn. Hij zegde toe dit goed in de gaten te willen blijven houden.

Verder herhaalde hij het belang van gemeenten op om aan te sluiten bij de gestandaardiseerde manier van declareren die door de VNG is ontwikkeld, of om met aanbieders afspraken te maken over bevoorschotting. Hij zei open te staan voor signalen van aanbieders die in financiële problemen komen door het ontbreken van goede afspraken hierover.

Dagbesteding

D66 vroeg nogmaals aandacht voor passende dagbesteding voor specifieke groepen, bijvoorbeeld voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De staatssecretaris zegde vorige week al toe om te kijken wat ervoor nodig is om deze groep beter onder de aandacht te brengen. Verder zei hij dat het gesprek tussen gemeente en cliënt juist bedoeld is om tot passende voorzieningen te komen. Mocht dit toch niet lukken dan zijn er voldoende procedures voor bezwaar en beroep.

Meldpunt

De staatssecretaris zegde ook toe om met een brief te komen waarin hij nader zou ingaan op de systeemverantwoordelijkheid: hoe is deze verantwoordelijkheidsverdeling geregeld tussen Rijk en gemeenten. Ook werd afgesproken dat de staatssecretaris de Tweede Kamer elk kwartaal zou informeren over de voortgang van de transitie. Deze voortgangsrapportages zullen met de Kamer worden besproken. Tot slot zei de staatssecretaris dat hij bij het inrichten van het meldpunt voor burgers aansluiting zou zoeken bij het interventieteam van Doekle Terpstra.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

5 REACTIES

  1. Ik ben benieuwd hoeveel raadsleden de 3 hele wetten betreffende de gedecentraliseerde taken al een keer hebben doorgeploegd? Mensen met beperkt inzicht en overzicht, laat staan dat ze de impact van beleidsveranderingen kunnen overzien, zijn degenen die namens de burger de verantwoordelijkheid hebben om te oordelen over nieuwe beleidsvoornemens. Alom onzekerheden. Veel ambtenaren met overuren en slechte nachtrust, veel mensen met een beperking en Grote Zorgen.

  2. Lees alle reacties
  3. De gemeentelijke uitvoeringskosten zijn terecht niet in beeld bij VWS. Dat is hun zaak niet, maar van de gemeente waar de taken naar gedecentraliseerd zijn.
    Wat wel zeer opmerkelijk is: in de VWS-begroting van de transitie valt op dat er helemaal geen kosten zijn opgenomen voor de uitvoering van de reorganisatie zelf; zeer ongebruikelijk, zeker als er zoveel geld mee gemoeid is.

  4. Vreemd. Het kan toch geen verrassing zijn dat de uitvoeringskosten van 400 gemeenten hoog zijn. In de huidige Wmo ligt dat boven 10 procent. Dat is in verschillende onderzoeken uitstekend gedocumenteerd. De nieuwe taken zijn een stuk ingewikkelder. Het komt vast niet in de buurt van de 2 procent of zo bij de zorgkantoren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.