Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZ: ‘Geen boetes meer voor zorginnovatie’

De NVZ wil dat ziekenhuizen meer ruimte krijgen om met zorgverzekeraars nieuwe zorgvormen te ontwikkelen. Hiermee moeten situaties als die van de Sint Maartenskliniek worden voorkomen.
NVZ: ‘Geen boetes meer voor zorginnovatie’
Foto: ANP/Koen Suyk

Volgens de NVZ zou de NZa hebben beloofd de regelgeving eenvoudiger te maken.

Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen moet 2,8 miljoen euro terugbetalen aan de zorgverzekeraars omdat bij de declaraties de verkeerde code is gebruikt. Dat ging ook niet; er was geen code voor. De revalidatiezorg in kwestie, die aan rugpatiënten werd gegeven, vond namelijk plaats in een hotel. Dus spraken ziekenhuis en zorgverzekeraars af de code met "ziekenhuissetting" te gebruiken. Het ziekenhuis liet aan dagblad De Gelderlander weten dat het volgens de NZa een onjuiste code had gebruikt en daarom het bedrag moet terugbetalen. Terwijl de zorg hiermee juist goedkoper was.

NZa

De NZa onthoudt zich van commentaar op de exacte wijze van declareren die de Sint Maartenskliniek heeft gedaan. Daarnaast bestaat er al een manier om innovaties te declareren. Dat kan via de zogeheten "facultatieve prestatie" die geldt voor prijzen in het vrije segment. Hier kunnen verzekeraars en zorgaanbieders snel vernieuwingen invoeren, als ze het daar samen over eens zijn. Ze kunnen samen een voorstel doen voor een prestatiebeschrijving en voor een kostendekkend tarief. Deze komen daardoor ook beschikbaar voor andere zorgaanbieders, mits die daarvoor een overeenkomst hebben met een zorgverzekeraar. De NZa-woordvoerder: 'Dat had dus in het geval van de Sint Maartenskliniek ook gekund: de kliniek had deze zorg dan gewoon correct kunnen declareren de afgelopen jaren.'

Deregulering

Wat dus nu volgens de NZa voor ziekenhuizen al kan, wil de NZa uitbreiden naar andere sectoren, bijvoorbeeld de huisartsenzorg. Gisteren verscheen daarover een rapport van de NZa, getiteld: 'Deregulering in de eerstelijnszorg.'

Eén reactie

  • Wanne van Dorst

    Het tempo waarmee bezuinigingen moeten doorgevoerd, is enorm. Maar de ambtelijke molens om de regeltjes aan te passen gaan traag als stront.

Of registreer u om te kunnen reageren.