Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Burgers willen locaties Pasana redden met coöperatie

Inwoners van Veenwouden studeren op de mogelijkheid om met een burgerinitiatief de drie locaties voor ouderenzorg van de failliete Zorggroep Pasana open te houden. De Vereniging van Dorpsbelangen heeft hiertoe de werkgroep Toekomst Ouderenzorg Feanwâlden opgericht. ‘Een coöperatie vinden wij helemaal geen gek idee’, aldus woordvoerder Jouke de Vries.
Burgers willen locaties Pasana redden met coöperatie
Foto: Catrimus van der Veen

Door het faillissement van de Pasana Zorggroep, vorige week, valt niet alleen ziekenhuis Sionsberg om, ook voor de zorglocaties Talma Hûs en Talma Hoeve in Veenwouden en een kleinere instelling voor mensen met psychogeriatrische zorg dreigt sluiting. 'Voor een verzorgingshuis dat hier wortels heeft tot zo'n 140 jaar terug, en dat vorig jaar nog werd uitgeroepen tot een van de twintig beste instellingen van Nederland, zou dat toch eeuwig zonde zijn', zegt De Vries. 'Niet alleen voor de honderden bewoners maar ook voor de medewerkers die veelal uit het dorp komen en er soms al dertig jaar werken.'

Garantstelling

Volgens De Vries is vooral de 'buurthuisfunctie' die het verzorgingshuis vervult belangrijk. 'Wij zijn een krimpregio. En het verlies van het Talma Hûs is net zoiets als de laatste school sluiten; een essentiële functie gaat verloren. De biljartvereniging komt in Talma Hûs samen, evenals de zangvereniging en de vereniging Vrouwen van Nu.' Sluiting is om een andere reden zeer nadelig voor het gemeentebestuur van Dantumadeel. Die gemeente heeft in het verleden een garantstelling verstrekt aan het verzorgingshuis. Hiervoor dreigt de gemeente nu het schip in te gaan.

Wrang

Toch is De Vries niet pessimistisch. 'Wij denken dat er volop mogelijkheden zijn om de deuren open te houden. In feite zijn Talma Hûs en Talma Hoeve financieel gezien twee hartstikke gezonde instellingen. Puur het feit dat er ieder jaar geld vanuit de huizen naar het noodlijdende ziekenhuis in Dokkum moest, heeft de resultaten gedrukt. Dat is wel een beetje wrang.'

Collectief

De Vries hoopt op een handreiking van een derde partij, bijvoorbeeld de Kwadrant Groep die groot is in de regio. 'Een collectief of coöperatie van burgers kan hierbij volgens ons een grote rol spelen. We willen graag als verenigingsleven ons huis behouden en zijn daarbij ook zeker bereid om verantwoordelijkheid te nemen mocht dat nodig zijn.'
Vooralsnog zijn eerst de curatoren aan zet. 'Wij zijn in ieder geval in overleg  met de werkgroep Continuïteit Zorgverlening Friesland van De Friesland Zorgverzekeraar. Als het stof neergedaald is, zullen de eerste initiatieven ongetwijfeld op tafel komen.'

Eén reactie

  • Alberts

    Het nieuws rondom de situatie in Friesland geeft precies het pijnpunt van het stelsel aan: er wordt door de politiek en ZV heel veel voor de patient ingevuld, maar die zelfde patient wordt niets gevraagd. Door acties als deze zie je wat de patient écht wil. En dat is toch wat anders dan de politiek denkt. De legitimiteit van het zorgstelsel anno nu is erg twijfelachtig. Bestuurlijke akkoorden kenden voorwaarden (zoals gelijk speelveld) die niet ingevuld werden, maar toch dreigt de politiek door te zetten. Vroeg of laat zal het stelsel zichzelf opblazen, de vraag is enkel hoeveel schade er dan reeds is ontstaan...

Of registreer u om te kunnen reageren.