Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hans van Putten start ZorgButler

Zorgondernemer Hans van Putten start een nieuwe formule voor de ouderenzorg, de Zorgbutler. Daarmee biedt hij beschut wonen aan voor mensen die dagelijks begeleiding nodig hebben. De eerste ZorgButler moet in december 2015 zijn deuren openen, vertelt Van Putten in een gesprek met Zorgvisie.
Hans van Putten start ZorgButler

Zijn bedrijf De Drie Notenboomen werkt voor de eerste ZorgButler samen met woningcorporatie Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) die het voormalige verzorgingshuis De Schutse van Laurens in Rotterdam laat ombouwen. In het gebouw komen 120 zelfstandige appartementen. De bewoners kunnen gebruikmaken van de diensten van de ZorgButler.

ZorgButler

Het grote verzorgingshuis wordt gesplitst in vier ZorgButlers. Op de begane grond komen twintig appartementen voor jongeren die begeleiding nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen. Die begeleiding wordt gegeven door een inwonend zelfstandig zorgondernemer. Op de negen verdiepingen daarboven komen appartementen voor ouderen. 'Het gaat om mensen met een lichte zorgbehoefte. Zij kunnen hun leven invullen zoals zij dat zelf willen maar ze kunnen terugvallen op de inwonende zorgondernemers', vertelt Van Putten. Elke verdieping krijgt een ontmoetingsruimte en een vast zorgteam. Drie verdiepingen vormen samen één ZorgButler onder leiding van een zelfstandige zorgondernemer die verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering.

Franchise

Het concept van de inwonende zorgondernemers past hij al toe bij de franchiseketen De Herbergier die mensen met dementie opvangt en bij de Thomashuizen, een franchiseformule voor verstandelijk gehandicapten. 'We hebben alle overhead uit de organisatie gehaald. Eten, drinken en huisvesting betalen mensen zelf. Bewoners bepalen zelf welke begeleiding, zorg en service ze nodig hebben. De zorg kan betaald worden uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld via een persoonsgebonden budget', aldus Van Putten. SOR is eind november onder verscherpt toezicht geplaatst van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Dat betekent onder meer dat alle investeringsvoorstellen moeten worden voorgelegd aan de toezichthouder. Volgens Van Putten zal de verbouwing geen vertraging oplopen.

Groei

Er zijn momenteel 35 Herbergiers en 110 Thomashuizen. 'We willen de groei van de Thomashuizen terugbrengen naar twee à drie nieuwe huizen per jaar', aldus Van Putten. De behoefte aan kleinschalige voorzieningen voor gehandicapten is volgens hem nog steeds groot. 'Alleen al in Zuid-Holland staan 250 mensen bij ons op de wachtlijst.'
Aandeelhouders van De Drie Notenboomen zijn Hans van Putten en zorgondernemer Loek Winter.

4 reacties

 • maria111

  Heerlijk al die optimistische reacties. Laten we eerst eens kijken hoe het uitpakt voordat men er allerlei invullingen aangeeft.

 • mkalkman

  Zorg bundelen prima, maar mensen met een handicap en ouderen combineren slechte zaak! Stel de MENS centraal en niet de zorgbehoefte.
  Als 25 jarige met een handicap wil je toch niet in een bejaarden tehuis zitten, met alle respect voor de ouderen. Hoe wil je ooit een ''normale participatie' van die jongeren maximaliseren?

 • hjans

  Van Putten heeft het gehad met zorgfabrieken en gaat er zelf 1 ontwikkelen.
  Heeft niks met teams en managers en gaat er zelf 1 creëren die zijn weerga niet kent.
  Onderliggend aan dit verhaal is natuurlijk dat de rek uit zijn groei is. En niet voldoende gekwalificeerde medewerkers kan vinden om de groei te bewerkstelligen. Vele wisselingen en een grote stip in het zwartboek gehandicapten zorg. En ondernemers die steen en been klagen over het pgb...kortom een mooi plan maar super ondoordacht met slechts 1 doel: zijn bankrekening en die van Loep nog verder te spekken. Om de zorg beter te maken is het hem allang niet meer bedoeld

 • NCZ

  Erg interessant! Krijgt ZorgButler een WTZi toelating? Komt er een HKZ registratie? Hoe is het cliënten belang geregeld? (lees: een cliëntenraad)

Of registreer u om te kunnen reageren.