Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Miljoenentekort oorzaak ontslagronde Spijkenisse MC

Een tekort van 6 miljoen euro voor dit jaar en een begroting voor 2015 die niet sluitend is te krijgen, dwingt het bestuur van Spijkenisse Medisch Centrum tot een forse reorganisatie.
Miljoenentekort oorzaak ontslagronde Spijkenisse MC
Foto: Spijkenisse MC

Dat zegt bestuurder Martin Verveer. Naar schatting raken er enkele tientallen mensen hun baan kwijt Verveer sluit gedwongen ontslagen niet uit.

CZ

Het tekort van zes miljoen wordt nu nog gedempt door een extra voorschot van de grootste zorgverzekeraar CZ. Verveer: 'CZ begrijpt dat extra tijd en geld nodig is voor een ziekenhuis in transitie. Maar dat geld zal er in 2016 niet meer zijn. Daar moet ik dus nu al rekening mee houden.' Met de steun van CZ komt het huidige tekort op de balans neer op twee miljoen euro.

Het ziekenhuis zal moeten snijden in het zorgaanbod. Temeer omdat ook Spijkenisse MC last heeft van teruglopende patiëntenaantallen. 'We kunnen niet alle poortspecialismen blijven aanbieden', zegt bestuurder Martin Verveer. 'Het klinisch profiel, de 24-uurs zorg, daar zitten de kosten op. In elk geval willen we doorgaan met bedden voor snijdende vakken, daar zit onze winst.' Over wat er verder gaat gebeuren, wil Verveer nog geen uitspraken doen.

Zorgprofiel

In het zorgprofiel dat nu in ontwikkeling is, ligt de nadruk op laagcomplexe, planbare zorg met een 'low cost to serve' concept. Spijkenisse MC wil zich profileren in zorg voor kwetsbare ouderen. Er blijft een vorm van spoedzorg van 7.00-21.00 uur voor zeven dagen in de week, samen met een opnamemogelijkheid voor laagcomplexe spoedzorg. Jaarlijks bezoeken zo'n 62.000 mensen het ziekenhuis. De omzet ligt dit jaar op ruim 41 miljoen euro. Door het zorgprofiel "aan te scherpen" hoopt het ziekenhuis zijn omzet langzaam te laten groeien waardoor in 2017 weer een positief resultaat mogelijk moet zijn.

Coöperatie

De coöperatiepartners: het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia in Rotterdam en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland bieden financiële rugdekking voor de korte termijn. Verveer kijkt liever naar langetermijnoplossingen: 'Met onze partners hebben we afgesproken dat zij patiënten uit deze regio terug laten komen in ons ziekenhuis. Zo houden ze hun eigen specialist, want die draait ook hier spreekuren. Aan zo'n oplossing hebben we veel meer.'

4 reacties

 • het kan beter

  Wie de voorgeschiedenis kent van dit ziekenhuis moet opnieuw uit dit bericht afleiden dat slecht leiderschap ten koste gaat van heel veel gemotiveerde arbeidskrachten cq. kostwinners. Ik vraag mij af hoelang wordt dit nog geaccepteerd door de samenleving? De zorgsector is verrot gemaakt door DEZE regering, incl. SGP-CU en D66 door slap leiderschap en fun toezichthouders/bureaus!

 • bezorgde

  De zorginkopers van de 4 verzekeraars bepalen de levensvatbaarheid van de kleinere ziekenhuizen.

 • andriesb

  Bij een kennelijk onverwacht tekort van 6 miljoen over dit jaar, is de eerst verantwoordelijke de bestuurder zelf. Hoe je het wendt of keert en welke excuses je ook aanvoert. Het gaat gewoon om slecht management. Dus wie moet als eerste ontslagen worden, zonder afvloeiingsregeling. Juist de bestuurder! Dat is gewoon fair t.o.v. de medewerkers.

 • robbar

  Directeuren en besturen die zich nooit over geld hoefden te buigen gaan zich nu ineens gedragen als financieel deskundigen. Met allerlei foefjes is er in twee jaar tijd weer een positief resultaat. Waar moeten we ons de meeste zorgen over maken? Over hun huidige verlies? Of over de maatregelen die ze nemen?

Of registreer u om te kunnen reageren.