Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Schippers: Verlaging topinkomens pas volgend jaar

De VVD-ministers Edith Schippers van VWS en Stef Blok van Wonen en Rijksdienst vinden het te kort dag om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren. Ze hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Schippers: Verlaging topinkomens pas volgend jaar
Foto: ANP - Martijn Beekman

De wet van Plasterk gaat in per 1 januari, maar zowel Blok als Schippers (verantwoordelijk voor de uitvoering) stellen dat dat zo snel niet lukt en dat de huidige situatie nog een jaar wordt verlengd. De wet van Plasterk bepaalt dat de salarissen van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector per 1 januari 2015 omlaag gaan van 130 naar 100 procent van een ministersalaris.

Wetswijziging

De VVD-ministers dwarsbomen daarmee de uitvoering van de wet van minister Plasterk die maandag in de Senaat werd aangenomen. Dat gebeurde ondanks de tegenstem van de VVD-senatoren, die vonden dat Plasterk te hard van stapel loopt en meer tijd zou moeten nemen.

Termijn te kort

Blok schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer: 'Ik acht de resterende termijn tot 1 januari 2015 te kort om nog in 2014 op een zorgvuldige wijze te komen tot een evenwichtige indeling in klassen met bijbehorende bedragen voor de woningcorporaties.' Schippers sloot zich daar een paar uur later in vrijwel identieke bewoordingen (PDF) bij aan.

Zorgvuldigheid

PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens zei in een reactie op de brief van Blok dat de invoering uiteraard zorgvuldig moet plaatsvinden. Daardoor ontstaat volgens Kerstens altijd een soort overgangssituatie. 'Desondanks zie ik 't niet gebeuren dat woningcorporaties het komende jaar de grenzen van de nieuwe wet gaan opzoeken. De PvdA zal daar in ieder geval scherp op letten.'

Schande

Abvakabo FNV noemt de vertraging schandalig. ´Het vertragen van de wet gebeurt over de ruggen van zorgmedewerkers die de topsalarissen in de zorg zat zijn. Het lijkt alsof Schippers een sneer terug wil geven aan de PvdA die haar wet tot afschaffing van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer blokkeerde´, aldus cao-onderhandelaar Lilian Marijnissen. Dat er te weinig tijd zou zijn om de wet zorgvuldig uit te voeren is volgens Marijnissen vreemd. 'Grote wijzigingen in het zorgstelsel kunnen wel snel doorgevoerd worden, terwijl die duizenden werknemers hun baan kosten', aldus de bond. 'Het is wel heel wrang dat de minister dan stelt dat het aan banden leggen van de topinkomens nog wel even een jaartje kan wachten.'

SP wil Rutte naar Kamer

De SP is ook niet blij met de actie van Blok en Schippers en willen meteen na het kerstreces een debat met premier Mark Rutte. SP-Kamerlid Ronald van Raak is laaiend: 'Ministers die wetten frustreren moeten maar eens nadenken of ze wel minister kunnen zijn. Hier is sprake van een politieke afrekening en vereffening door de VVD en dat is heel erg slecht voor het landsbestuur. Als ze niet op hun schreden terugkeren moet de premier na het reces maar komen uitleggen hoe het kan dat binnen zijn regering aangenomen wetten niet worden uitgevoerd.'

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

5 reacties

 • ppep

  Ze hebben nog een volle dag, dat moet toch makkelijk kunnen... Inderdaad, pure waanzin dit.

 • f.puijnen

  Jaag schipper en Blok WEG zakkenvullers wel de kleine man die wordt wel gepakt groetjes mg.

 • FJJ Conijn

  Dat hiervoor de tijd wordt genomen vind ik normaal, want een aantal
  sollicitatieprocedures zullen al lopen. Maar ik vind het schandalig dat de extramuralisatie+decentralisatie van ouderenzorg met gelijktijdige forse WMO-korting dan wel op 1 jan. 2015 moeten ingaan. Dat is een *vele* malen complexer gebeuren dan de WNT, met een *vele* malen grotere impact. Een grote schande!!

 • Esther Nieuwenhuizen

  Er lijkt bij doorvoering transitie inderdaad met twee maten te worden gemeten waarbij het risico nu vooral ligt bij de burger/client, de lager opgeleide medewerkers en middenlaag managers. Absoluut een verkeerd signaal met een demoraliserende werking...

 • aaltd

  Onbegrijpeijk!!!! Sommige wetsveranderingen worden direct ingevoerd maar nu men komt aan geld voor oa VVD-ers kan het niet en moet er nog weer gewacht worden zodat de beurzen nog even goed gevuld worden met geld van verzekerden en huurders

Of registreer u om te kunnen reageren.