Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Senaat akkoord met nieuwe verlaging topinkomens

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een aanpassing van de Wet normering topinkomens. ‘Als je nu gaat solliciteren, verdien je 50.000 euro minder’, rekent minister Plasterk voor.
Senaat akkoord met nieuwe verlaging topinkomens
Foto: ANP - Martijn Beekman

In totaal stemden 38 senatoren (PVV, de PvdA, GroenLinks, de SP en 50PLUS) voor het voorstel. VVD, CDA, D66 en OSF stemden tegen het idee van Plasterk (PvdA). De Senaat kwam in het reces bijeen om het voorstel nog bijtijds af te handelen. Met ingang van 2015 is het maximum salaris (inclusief vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering) 144.108 euro per jaar, maar komt het met onkostenvergoeding en pensioenbijdrage neer op 178.000 euro.

Nieuwe bovengrens

In dit wetsvoorstel is vastgelegd dat de salarisnorm voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector 100 in plaats van 130 procent van een ministersalaris wordt. Het is mogelijk een uitzondering te maken voor personen, maar ook voor groepen. In het wetsvoorstel worden ook wijzigingen voorgesteld voor salarissen van interne toezichthouders en interim-topfunctionarissen. In een apart - nog in te dienen - wetsvoorstel wordt vastgelegd dat deze norm niet alleen voor topfunctionarissen, maar voor alle medewerkers geldt.

Update: Verlaging pas in 2016

De VVD-ministers Edith Schippers van VWS en Stef Blok van Wonen en Rijksdienst vinden het te kort dag om de vernieuwde wet op de topinkomens per 1 januari in te voeren. De wet van Plasterk gaat in per 2015, maar zowel Blok als Schippers (verantwoordelijk voor stellen dat dat zo snel niet lukt en dat de huidige situatie nog een jaar wordt verlengd. Lees verder >>

Kritiek op Plasterk

Volgens VVD-senator Heleen Dupuis moest en zou Plasterk de vernieuwde wet 'erdoor jassen'. Dat zei Dupuis in KRO's De Ochtend van 4. De VVD in de Senaat stemde tegen. Dupuis is van te voren nog bij Plasterk langs geweest, maar daar zat 'geen enkele beweging in.' Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt Dupuis, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk. Er was een evaluatie van de gevolgen van de 130 procent beloofd en die is er nog niet. 'Coalitie of niet, de regering moet zich netjes blijven gedragen.' De VVD vindt dat er wel wat voor de aanpak van de topinkomens te zeggen valt, maar ziet ook veel haken en ogen. De afspraak was volgens Dupuis dan ook dat de verscherping van 130 naar 100 procent van een ministerssalaris niet met stoom en komend water zou worden doorgevoerd. Nu is de toezegging van de evaluatie genegeerd, klaagt Dupuis. Plasterk is volgens haar 'gewoon doorgeraasd'.

Nederigste dienaar

Plasterk trekt zich overigens weinig aan van de kritiek. De bestuurders kunnen duidelijk zichzelf niet in de hand houden, zegt Plasterk in een eerder interview. 'Als je wilt dat zij het zelf regelen dan kun je wachten tot Pasen en Pinksteren op dezelfde dag vallen.' Hij noemt het 'echt bezopen' dat bestuurders die van belastinggeld worden betaald hun neus ophalen voor een ministersalaris. Marius Buiting, directeur van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg, stelde dat verdere verlaging van topinkomens op een vreemd moment komt. 'De bestuurder werkt keihard en staat voor een lastige transitie. De beroepsgroep gaat de komende jaren al minder verdienen en dan komt er nu een extra aanpassing? De bestuurder wordt nog eens de nederigste dienaar in de zorg', aldus Buiting. Plasterk begrijpt weinig van het geklaag van Buiting: 'Dat zou juist hartstikke goed zijn; je hoort ook een nederige dienaar te zijn. Aan de top van de zorg staat een prima bestuurder: minister Schippers. Die verdient precies een ministersalaris en doet het uitstekend.' Hij heeft zelfs mensen gehoord die klagen dat managers onder hen dan meer gaan verdienen dan zij. 'Dat is nog erger. Waarom moet een manager van een kleine zorginstelling meer verdienen dan een minister?'

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

7 reacties

 • Teceer

  jammer dat Plasterk niet met de zelfde voortvarendheid de nivellering van andere topinkomens ter hand kan nemen. zolang die namelijk ongebreideld kunnen blijven stijgen zal de druk op de (semi)publieke sector de salarissen te verhogen blijven bestaan. en wellicht zelfs groter worden.

  de minister zal er daarnaast moeten werken aan een andere beloningssystematiek voor adviseurs. anders kunnen we er op wachten dat zzp'ers in groten getale de rol en functie van topbestuurders gaan overnemen. en de salarissen die daarvoor betaald worden vallen vooralsnog waarschijnlijk buiten deze wetgeving.

  goed overigens, dat de VVD kennelijk zo hecht aan zorgvuldigheid. daar kunnen tal van mensen, instellingen en gemeenten straks wellicht een beroep op doen, als zij in de problemen komen doordat de transities die zo nodig met stoom en kokend water doorgevoerd moesten worden, meer defecten blijken te hebben dan zelfs de grootste pessimist nu al verwacht.

 • Treg

  de nederigste dienaar in de zorg. Dat zou bijzonder weldadig zijn, want nederigheid is niet velen gegeven in dit soort functies! Hoe durf je zoiets te zeggen, heb je dan echt een idee hoe het zit met mensen op de werkvloer???

 • lau

  Het is inmiddels een zorgelijke heksenjacht geworden, waarbij Plasterk ongebreidelde nivellering ziet als hoogste doel. Hij geniet zichtbaar en hoorbaar op narcistische wijze van zijn eigen politiek en ziet zijn kans schoon oude schimmelige PvdA dogma's te realiseren.

 • bezorgde

  Ach een adviseursbaantje erbij en nog wat functietjes in de vergadercircuits, dan komen de heren de winter wel door.

 • Rob

  Dit is voor mijn (toekomstig) inkomen niet goed, maar ook niet voor het (toekomstige) inkomen van de meeste Eerste Kamer-leden. En dan is het best bijzonder dat er een meerderheid voor stemt. Dat schept vertrouwen in de politiek.

 • FJJ Conijn

  'Verdere verlaging is voortijdig en onzorgvuldig, vindt Dupuis, want de effecten van de eerste zijn nog niet duidelijk.'

  En ze stemde wel voor de extramuralisatie+decentralisatie van de ouderenzorg en de gelijktijdige forse WMO-korting.

 • DGo

  Met een gerust hart kan straks het kabinet een voorstel doen om het minstersalaris te laten stijgen. Daarmee maken ze de financiële positie van zorgbestuurders weer wat aantrekkelijker wanneer dat door de geringe belangstelling zorginstellingen onbestuurbaar worden.

  Je moet er toch heel wat voor over hebben om een toekomstige salarisstijging te kunnen legitimeren.....:).

Of registreer u om te kunnen reageren.