Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisartsen vrezen voor kaalslag basiszorg

Huisartsen zijn bang dat het nieuwe bekostigingsmodel voor huisartsenzorg leidt tot korting op tarieven in de basiszorg .
Huisartsen vrezen voor kaalslag basiszorg

Nieuwe huisartsenfinanciering

De NZa presenteerde deze week haar advies voor de bekostiging van huisartsen waarin de zorg is verdeeld in segmenten. Doel van de financieringswijziging is dat huisartsen meer kunnen investeren in nieuwe zorgvormen, zoals substitutie van ziekenhuiszorg naar de huisartsenpraktijk. Dat kan met het model, maar er is wel een gevaar, zegt LHV-bestuursvoorzitter Steven van Eijck: 'Als een huisarts teveel nieuwe vormen van zorg oppakt en vijf of tien procent winst zou maken, kan dat ten koste gaan van tarieven in de basiszorg. '

NZa

Het model dat de NZa presenteert, bestaat uit drie segmenten: een segment basiszorg, een segment programmatische zorg en een segment innovatie. De basiszorg omvat 75 procent van het totale budget, de twee andere segmenten zijn respectievelijk vijftien en tien procent. Voor het basissegment stelt de NZa maximum prijzen vast. In de andere twee segmenten zijn de prijzen vrij onderhandelbaar. Het is namelijk de bedoeling dat huisartsen over alles buiten de basiszorg gaan onderhandelen met zorgverzekeraars. Met zorg uit het laatste segment kan de huisarts een extra beloning krijgen, al naar gelang het effect de zorg op de patiënt.

VWS en ZN

In het convenant dat huisartsen sloten met VWS en Zorgverzekeraars Nederland is afgesproken dat huisartsen niet worden gekort op "nieuwe" zorg. Van Eijck: 'De NZa laat de mogelijkheid open voor VWS om via een achterdeurtje toch overschrijdingen af te wentelen op de basiszorg. Wij weten precies hoe dat gaat: die deur staat straks wagenwijd open.' Van Eijck vindt dat eventuele overschrijdingen moeten worden teruggehaald daar waar ze zijn veroorzaakt. Of dat gaat lukken, is maar de vraag: 'In de ziekenhuiszorg is al lang sprake van een macrobeheersinstrument. Daar lukt het de minister ook niet .'

Schippers

De LHV stuurt minister Schippers binnenkort een brief met de vraag om aanpassingen door te voeren en daarmee de basiszorg te beschermen. Overigens vinden de huisartsen ook 'veel goeds' terug in het segmentenmodel: 'Het stimuleert de samenwerking met andere zorgverleners. En het biedt huisartsen meer keuzemogelijkheden.'  De nieuwe bekostiging moet op 1 januari 2015 ingaan.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.