Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverzekeraar weinig last van wanbetaler’

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars worden amper geprikkeld om in actie te komen tegen wanbetalers, stelt Michiel Geldof, woordvoerder van het CVZ. Ook als zorgverzekeraars niets doen, worden zij gecompenseerd.
‘Zorgverzekeraar weinig last van wanbetaler’

Geldof legt uit dat zorgverzekeraars momenteel zelf kiezen hoeveel moeite zij doen om wanbetalers alsnog te laten betalen. ‘Na zes maanden niet betalen, komen de wanbetalers in een regeling bij het CVZ en dan worden verzekeraars gecompenseerd. Zorgverzekeraars die niet in actie treden tegen de wanbetalers, hebben dus relatief weinig last van de groep.’

Wanbetalers

In Nederland zijn 315.000 mensen die hun zorgpremie niet betalen. Dit aantal blijft al jaren gelijk. Toch is het geen vaste groep: maandelijks komen er 10.000 bij en gaan er 10.000 af. Wel is er een groep van 120.000  structurele wanbetalers die sinds de invoering van de wanbetalersregeling niet of nauwelijks hun zorgpremie hebben betaald. RTL Nieuws vroeg cijfers op bij het CVZ en daaruit blijkt dat de structurele groep wanbetalers zorgt voor 773 miljoen euro aan langlopende schulden. Daar komt 180 miljoen euro bij aan onbetaalde premies, inclusief de incassokosten en eigen risico. Het bedrag is opgebouwd sinds de invoering van de wanbetalersregeling in september 2009 en groeit jaarlijks met 20 miljoen euro.

Sinds de start van de wanbetalersregeling hebben alle verzekerden een bedrag van 210 miljard euro betaald.

Aanpassing wanbetalersregeling

Minister Schippers van VWS laat weten dat zij niet accepteert dat mensen hun premie niet betalen. ‘Dit ondermijnt de solidariteit van het systeem.’ Inmiddels liggen er plannen in de Kamer om de wanbetalerswet aan te passen zodat verzekeraars eerder actie ondernemen en wanbetalers geprikkeld worden om toch te betalen. Een woordvoerder van VWS laat weten dat het aan de Kamer is om de behandeling op de agenda te zetten.
De wetswijziging heeft verschillende elementen. Schippers: ‘Stel je komt in het regime waarin je een boete krijgt van 30 procent omdat je je boete niet betaalt na een halfjaar, dan kun je daar eventueel van afkomen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als iemand meewerkt aan een schuldsanering, kunnen we die boete verminderen of laten vervallen. We zijn er namelijk niet op uit om mensen in de schuldsanering te krijgen.’

Positief

Geldof benadrukt dat het zo slecht nog niet gaat. ‘Vorig jaar hebben we het aantal onverzekerden sterk teruggebracht naar 30.000. Daardoor zijn er vele tienduizenden betalende verzekerden bijgekomen. Onder de streep zijn er nog nooit zoveel mensen verzekerd geweest. Dat betekent overigens niet dat we de wanbetalers accepteren. Ook deze groep moet gewoon betalen en met de hulp van verzekeraars kunnen we deze groep verder terugbrengen.’

CZ en Menzis

Zorgverzekeraar CZ is een van de verzekeraars die vroegtijdig actie onderneemt tegen wanbetalers. Een woordvoerder legt uit dat zij na twee maanden niet betalen, de verzekerde benaderen om tot een oplossing te komen. ‘We doen er alles aan om de verzekerde bij het CVZ weg te houden. Mensen hebben vaak niet voor niets een betalingsachterstand en het helpt hen niet als zij een hoger bedrag aan het CVZ moeten betalen. Als we merken dat mensen meerdere maanden niet betalen, nemen we contact op en kijken we naar de oplossing, bijvoorbeeld gespreide betaling.’ Ook Menzis helpt wanbetalers. De verzekeraar tekende in 2012 een overeenkomst met de stadsbank en de gemeente om wanbetalers te helpen. ‘Door de betalingsproblemen bijtijds op te merken, kunnen nog meer schulden worden voorkomen’, zo stelt de verzekeraar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.