Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

AMC duurder in nierdialyse

Prijsverschillen tussen ziekenhuizen zijn gigantisch.
AMC duurder in nierdialyse

Nierdialyse is in het AMC Amsterdam fors duurder dan in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Dat valt op te maken uit informatie op de site watkostdezorg.nl die passantentarieven vergelijkt. De prijzen verschillen per soort ziekenhuis, per behandeling en per regio.

Nierdialyse

Het passantentarief voor nierdialyse is in het AMC 3511,86 € , in het Ikazia 201,39 €. Daarna komt het Streekziekenhius Koningin Beatrix in Winterswijk met 661,62 €. Het op een na duurste ziekenhuis is het Martini Ziekenhuis in Groningen met 1905,96 €. De woordvoerder van het AMC legt de hoge kosten uit: 'Dit ging om vijf heel complexe, topreferente patiënten. De patiënten zijn op hun kamer in het AMC gedialyseerd, terwijl onze reguliere patiënten naar Dianet gaan. De totale kosten zijn aan vijf patiënten toegerekend, vandaar het hoge bedrag.'

Prijsverschillen

Wie naar het ziekenhuis gaat met 'een niet nader gespecificeerd letsel', is in het Refaja Ziekenhuis het duurst uit. Zowel het poliklinisch consult als de behandeling zijn daar maar liefst tien keer zo duur als in andere ziekenhuizen. Kinderen met een middenoorontsteking zijn in het St. Elisabeth Ziekenhuis het goedkoopst uit: 468,45 €. Dezelfde behandeling kost in Orbis Medisch en Zorgconcern  2225,89 €.

Cataract

Een onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij een 'niet nader gespecificeerd letsel' kost in het Maxima Medisch Centrum 367,54 € en in het  Refaja Ziekenhuis wel 1374,03 €. Een cataractoperatie in het VieCuri Medisch Centrum kost 858,90 €, maar wie naar het  Erasmus MC gaat, is 1882,01 € kwijt. Nierdialyse is het goedkoopst in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam: 201,39. Het duurst zijn nierpatiënten uit in het AMC Amsterdam: daar kost de dialyse 3511,86 €.

Onafhankelijk

Watkostdezorg.nl. is opgericht met het doel het verschil in zorgtarieven transparant te maken. Aan de hand van passantentarieven vallen de prijzen te berekenen die ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar hebben afgesproken. Eén van de oprichters van de site, Thijs Sondag, houdt zich bezig met zorginnovatie. Door de ontwikkeling van nieuwe business modellen, producten en diensten wil hij bijdragen aan een toekomstbestendige gezondheidszorg. Voor watkostdezorg.nl kregen hij en zijn collega's via een WOB-verzoek prijzen van de 100 DBC-zorgproducten die in het jaar 2012 het vaakst zijn gedeclareerd.

Passantentarieven

Over de passantentarieven bestaat discussie. Sommige ziekenhuizen vinden de prijzen geen goede afspiegeling van de werkelijk afgesproken prijzen. Sondag berekende de correlatie tussen de gemiddelde passantentarieven en de gemiddelde verkoopprijzen die ziekenhuizen vragen voor de top 100 dbc's. Daaruit ontstond een bijna perfecte lineaire relatie. Dus zijn passantentarieven de enige manier waarop momenteel inzicht is te krijgen in de daadwerkelijke kosten van ziekenhuiszorg, zo stellen de onderzoekers.  De passantentarieven liggen over het algemeen gezien vijf tot tien procent hoger dan de tarieven die zijn vastgelegd in de contracten met zorgverzekeraars.

Eén reactie

  • Rob

    Wat zegt dit nou? Niet dat het AMC heeft inefficiënt is of dat het Ikazia zo efficiënt is. Het zegt vooral dat beide ziekenhuizen geen flauw benul hebben welke kosten ze werkelijk maken om een bepaald product te leveren. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit in de andere ziekenhuizen ook geldt.

Of registreer u om te kunnen reageren.