Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Fundis blijft voor LangeLand vechten

Zorgorganisatie Fundis houdt interesse in het LangeLand Ziekenhuis. ‘Een goede doorstart van het ziekenhuis staat voor ons voorop’, stelt Jeroen van den Oever, bestuursvoorzitter van Fundis.
Fundis blijft voor LangeLand vechten

Het gerechtshof in Amsterdam zette op donderdag 27 februari een streep door de overname van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer door Fundis (voorheen Vierstroom). Volgens de rechter was nog niet voldaan aan enkele risicomatigende voorwaarden. Van den Oever legt uit dat de Ondernemingsraad juist op dat gebied gelijk kreeg. 'Het ging dus niet om inhoudelijke bezwaren en wat ons betreft is een investering van onze kant nog niet verkeken als dat het ziekenhuis kan redden. We moeten kijken wat wijsheid is.' Van den Oever betreurt het dat er opnieuw onzekerheid is ontstaan. 'Onze topprioriteit is dat het ziekenhuis overleeft, want het LangeLand is erg belangrijk voor de regio. In de regiovisie die we hebben opgesteld, speelt het ziekenhuis ook een belangrijke rol.'

Nieuwe partijen

Jan Willem Brinkman, bestuursvoorzitter van het LangeLand, noemt het spijtig dat de investering door Fundis niet mag plaatsvinden. 'Fundis' ondernemingsraad vond het te risicovol en vreesde voor de zekerheid binnen eigen organisatie. Een begrijpelijk geluid, vanuit het perspectief van de medewerkers. Hoewel er voldoende garanties zijn vanuit de bank en gemeente Zoetermeer moesten deze volgens de rechter uitvoeriger zijn gedocumenteerd om de risico's af te dekken.'

Toekomst LangeLand

Theoretisch gezien kan het LangeLand volgens Van den Oever ook overgenomen worden door een andere partij, maar dan moeten de onderhandelingen weer opnieuw beginnen. Er ligt een inhoudelijk goed plan op tafel. We gaan kijken hoe we dat plan werkbaar krijgen.' Ondertussen beraadt het LangeLand zich op verdere stappen. Brinkman zegt na de uitspraak direct benaderd te zijn door meerdere partijen. 'We zijn op dit moment met hen in gesprek.'

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.