Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Medische schadelast stijgt fors

Ziekenhuizen zijn steeds meer geld kwijt aan medische claims. De schadelast van MediRisk is in 6 jaar met 50 procent gestegen.
Medische schadelast stijgt fors

MediRisk, een onderlinge waarborgmaatschappij waarbij 61 ziekenhuizen de medische aansprakelijkheid hebben ondergebracht, ziet de schadelast fors stijgen. Die is in 6 jaar tijd met 50 procent toegenomen: van 11,7 miljoen euro in 2007 naar 17,6 miljoen euro in 2013. De toename is vooral te wijten aan de stijging van het toegekende claimbedrag, dat verklaart MediRisk-bestuurder Marjoleine van der Zwan in een exclusief interview dat vandaag in Zorgvisie Magazine verschijnt. In 2009 bedroeg de gemiddelde vergoeding van erkende claims 28.568 euro. In 2013 was dat 49.758 euro. Een toename van maar liefst 74 procent.

Meer claims over oude jaren

De stijging is opmerkelijk omdat de ziekenhuiszorg steeds veiliger en beter wordt. Dat was de boodschap van het Nivel-onderzoek naar vermijdbare medische schade in november 2013: een halvering sinds 2008. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde in Het Resultaat telt: ziekenhuizen 2012 onlangs dat de ziekenhuizen op de goede weg zijn. De preventieprogramma's van MediRisk werpen ook hun vruchten af. Het aantal claims gerelateerd aan de operatiekamer en de spoedeisende hulp is de laatste jaren flink afgenomen. Als er minder fout gaat, zou je minder claims verwachten. Maar dat is dus niet het geval. Een verklaring valt mogelijk te halen uit een ander gegeven uit de data van MediRisk. Dat is de forse toename van het aantal claims over oudere jaren. Lees het volledige artikel in Zorgvisie Magazine voor verdieping en duiding.

Of registreer u om te kunnen reageren.