Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Top tien rijkste zorgverzekeraars

Welke zorgverzekeraar heeft het meest opgepot in 2012? Dat waren Achmea en CZ. DSW houdt verhoudingsgewijs het meeste geld op de plank.
Top tien rijkste zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar Achmea had een solvabiliteit van 3,2 miljard euro. Ten opzichte van de vereiste solvabiliteit van 1,4 miljard is dit een solvabiliteit van 228 procent. CZ had een solvabiliteit van 2 miljard, terwijl 0,84 miljard vereist was. In totaal een solvabiliteit van 240 procent. Hierna volgen VGZ en Menzis. Procentueel gezien had verzekeraar DSW/Stad Holland de hoogste solvabiliteit met 274 procent, de laagste solvabiliteit had Coöperatie VGZ met 160 procent. In totaal lag er tussen de 4,2 en 4,4 miljard euro aan extra geld op de plank.

Kamervragen

De gegevens zijn afkomstig van de DNB en gaan over het jaar 2012. Het gaat over de basisverzekering plus aanvullende verzekering. De gegevens staan in een Kamerbrief van minister Schippers die op 1 april uit kwam in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Premies basispakket

Achmea heeft de definitie van 'solvabiliteit' veranderd en aangepast aan de marktstandaard. In eerdere jaren deelden bedrijfsonderdelen van Achmea hun risico's door kapitaal uit te wisselen (double gearing). Volgens Achmea bedraagt de solvabiliteit 1,78 miljard euro. CZ voerde op de premies in 2013 een vermindering door van 70 miljoen, op basis van de positieve resultaten over 2012. In 2014 ging de premie voor de meest gekozen basisverzekering van CZ met ruim 9 procent omlaag.

Miljardenoverschot

Tweede Kamerlid Van Gerven heeft vragen gesteld naar aanleiding van het grote solvabiliteitsoverschot. Hij kreeg dinsdag antwoord op zijn vragen van minister Schippers. Van Gerven: 'De minister erkent de enorme overreserve. Waarom gaat dat geld niet terug in de zorg? Los eerst de wachtlijsten op, want die zijn er nog steeds. ' Van Gerven vindt het ongepast dat verzekeraars het geld oppotten. 'Onder de grote verzekeraars is van concurrentie geen sprake. Ze kunnen de prijzen hoog houden. De kans op een faillissement is nihil. De overheveling van AWBZ-taken naar de Zorgverzekeringswet bedraagt een paar miljard en zal een extra solvabiliteit vergen van een paar miljoen. Peanuts, dus. '

Dividend

Ook vroeg Van Gerven naar mogelijke dividenduitkering aan aandeelhouders. Hij zegt signalen te hebben dat Achmea en ASR dit hebben gedaan. Van Gerven: 'Ik weet niet of dit voor andere verzekeraars ook geldt. Wettelijk gezien mogen zij het doen. Om dat te voorkomen wil de SP dat de wet wordt aangepast.'

Achmea Zorg & Gezondheid heeft als enige zorgverzekeraar de jaarcijfers over 2013 al gepubliceerd. Hieruit blijkt een solvabiliteit van 185 procent.

9 reacties

 • tfmpeerdeman

  De overheid heeft 2 monsters gecreeerd en die krijgen ze niet meer onder controle. De minister heeft bij herhaling laten weten dat dat ze geen kennis wenst te hebben van de misstanden, laat staan dat ze de kiezer gaat beschermen, fijn zo'n VVD. M.i.enige oplossing: staatverzekering en afschaffen die zorgversjacheraars (zo ook een groot deel van onze staatschuld)_

  We hebben er niets aan en het vreet geld

 • tfmpeerdeman

  nu weten we waar de premies blijven ! En de zorgverziekers maar huilen over een paar promille bezuinigen op zorgverleners want dat isin het belang van hun verzekerden !

 • wim@stomanieuws.nl

  Wanneer is 1 reactie niet ongepast?

 • rechterkant

  die zotrgen wel dat elke euro ook in eigen portemonnee terecht komt
  Zorg? Dat zal ze een z.... wezen!

 • FJJ Conijn

  Ik moet mezelf op t.a.v. de eerste zin corrigeren: alleen de basale solvabiliteitseisen worden opgelegd. Het lijkt erop alsof de zorgverzekeraars aanmerkelijk verder gaan, op vrijwillige basis.

 • FJJ Conijn

  De solvabiliteitseisen -- die overigens tegen de zin van de zorgverzekeraars worden opgelegd (door bancaire autoriteiten), dat moet gezegd worden -- zijn maar één van de vele, zwaarwegende redenen waarom Nederland (weer) één, publieke zorgverzekeraar zou moeten krijgen. Zie voor de andere redenen http://www.gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar.

 • Frederik

  En de overheid staat erbij en kijkt ernaar....

 • aaltd

  Of je nu door de een of door de ander bestolen wordt maakt dus geen zier uit. De premies moeten omhoog hoor je elke keer weer. Ook het eigen risico moet elk jaar aangepast worden, terwijl de verzekeraars dus miljarden op de plank hebben liggen.

 • JohnJ

  De gemiddelde solvabiliteit van ziekenhuizen lag in 2013 rond de 20% (zie hier: https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/_library/11499/2013_nvz_brancherapport_samenvatting.pdf) Wat zegt het over een 'markt' als de solvabiliteit van de leveranciers (ziekenhuizen) rond de 20% ligt en die van de afnemers (zorgverzekeraars) 180 - 280 % ??

Of registreer u om te kunnen reageren.