Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen krijgen 457 miljoen euro terug

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Dit is een compensatie over de jaren 2012 en 2013. De ziekenhuizen hadden op meer gehoopt, over 2012 alleen al is een totaalbedrag aan 305 miljoen ingediend bij de NZa. En het verleende voorschot zit al bij het bedrag in.
Ziekenhuizen krijgen 457 miljoen euro terug

De NZa heeft de hoogte van dit zogeheten transitiebedrag vanmiddag naar buiten gebracht en het rapport gepresenteerd. Maar, let wel: de cijfers zijn nog niet definitief.

NZa

Over 2012 krijgen de ziekenhuizen 267,7 miljoen euro terug. Het voorschot van 148,7 miljoen euro dat al is gegeven, maakt hier onderdeel van uit. De gerealiseerde omzet over dat jaar is niet in de berekeningen meegenomen omdat de NZa die niet kon beoordelen. Voor het jaar 2013 is een bedrag van 189,2 miljoen uitgetrokken. In een begeleidende brief legt NZa-baas Theo Langejan het allemaal nog eens uit.

DOT

Ziekenhuizen krijgen geld terug als gevolg van de veranderingen in financiering. In 2012 ging het DOT-systeem in en veranderden dbc’s in zorgproducten. Het omzetverlies dat de ziekenhuizen daardoor zouden kunnen lijden, moest worden gecompenseerd. In 2012 gold een compensatie van 95 procent van de ‘oude’ omzet, in 2013 is de compensatie afgebouwd naar 70 procent. Het terug te geven bedrag zal worden verdeeld onder instellingen die onder de transitieregeling vielen: algemene ziekenhuizen, academische ziekenhuizen, revalidatiecentra, dialyse centra en audiologische centra.

Transitiebedrag

De NZa benadrukt dat het gaat om  Het transitiebedrag kan nog oplopen, zo laat de NZa weten, omdat de NZa een bedrag van 81,3 miljoen euro dat was ingediend door de algemene en universitaire ziekenhuizen voorlopig heeft afgewezen. Ook nagekomen declaraties uit 2012, verbeterde onderbouwingen aangaande kapitaallasten of prijsbijstellingen als gevolg van contractafspraken met zorgverzekeraars kunnen nog van invloed zijn. Zelfs met bezwaar- of beroepsprocedures houdt de NZa nog rekening en merkt dus fijntjes op dat aan deze voorlopige berekening geen rechten zijn te ontlenen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.