Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Marktaandeel reguliere ggz krimpt

Het marktaandeel van reguliere ggz-aanbieders is sinds 2009 met tien procent afgenomen. Nieuwe ggz-aanbieders zagen hun omzet juist stijgen. Dat staat in het sectorrapport Ggz 2012 van GGZ Nederland.
Marktaandeel reguliere ggz krimpt
Foto: ANP Roos Koole

In 2009 hadden de reguliere ggz-aanbieders nog 884.456 dbc's onder handen. Daarmee hadden ze een marktaandeel van 90,3 procent, want het totaal aantal dbc's in de gehele ggz bedroeg 979.160. Dit getal bevat zowel het aantal afgesloten als het aantal nog lopende dbc's. In 2011 is het aantal dbc's van reguliere ggz-aanbieders gedaald naar 864.860 op een totaal van 1.073.535. Daarmee daalde het marktaandeel naar 80,6 procent. Van het verlies van de reguliere aanbieders hebben nieuwe ggz-aanbieders dus geprofiteerd.

Zorgvraag neemt af

Uit het rapport blijkt verder dat de zorgvraag in de ggz is afgenomen.  Het aantal patiënten in de gespecialiseerde curatieve ggz nam in de periode 2009-2012 af met 6 procent. Het aantal behandelingen daalde met 7,4 procent. GGZ Nederland wijt de afname aan de eigen bijdrage voor de ggz. In 2012 gold voor de gehele ggz een eigen bijdrage. Die bedroeg circa tien euro per sessie en kon behoorlijk oplopen. Voor mensen met een kleine beurs was vermoedelijk een te grote drempel om een beroep te doen op professionele ggz-zorg, legt een woordvoerder van GGZ Nederland toe. Inmiddels is de eigen bijdrage weer afgeschaft.

Kleiner basispakket

Een andere oorzaak voor de afnemende zorgvraag is het kleinere basispakket. Zo worden aanpassingsstoornissen niet meer vergoed uit het basispakket. Onder aanpassingsstoornissen vallen bijvoorbeeld rouwen na verlies van een dierbare of psychische problemen na een scheiding. Mensen moeten dit uit eigen zak betalen of een aanvullende verzekering afsluiten.

Eén reactie

  • Alberts

    De eigen bijdrage in 2012 bedroeg geen 10 euro per sessie, maar 200 euro bovenop het eigen risico. Nóg andere koek dus.
    Verder is een aanpassingsstoornis wat anders dan rouw en ook wat anders dan psychische problemen na een scheiding. Een aanpassingsstoornis is een stoornis. Dus een meer dan normale reactie die invaliderend is op meerdere levensgebieden (psychisch lijden, problemen in werk/ sociale context/ etc). Deze is onterecht uit het verzekerde pakket gehaald want net zo goed stoornis als een fobie (ook uit het pakket gehaald) of een depressie, anorexia of een persoonlijkheidsstoornis. Een deel van de patienten met een aanpassingsstoornis pleegt suicide, en niemand die kan vertellen waarom het uit het pakket is gehaald...

Of registreer u om te kunnen reageren.