Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minste groei zorguitgaven sinds 15 jaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In 2013 is 94,2 miljard euro uitgegeven aan zorg: 'slechts' 1,6 procent meer dan in 2012.
ANP/Lex van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

Dit blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert.

Groei vlakt af

In 2013 zijn de uitgaven aan zorg met 1,6 procent gestegen, een groei die lager is dan in voorgaande jaren. Dit komt deels doordat het geneesmiddelengebruik minder hard is gestegen terwijl de gemiddelde prijs van geneesmiddelen verder daalde. Ook daalden tarieven en vergoedingen van zorgdiensten, vooral op het terrein van verzorging en verpleging.

Ziekenhuiszorg

Uitgaven aan ziekenhuiszorg stijgen met bijna 5 procent het sterkst. De uitgaven aan ziekenhuizen en praktijken van medisch specialisten, ruim een kwart van de totale uitgaven aan zorg, stegen in 2013 met 4,9 procent. Deze groei komt onder meer doordat sinds 2013 ziekenhuizen een groep dure geneesmiddelen zelf verstrekken. Hier onder vallen bijvoorbeeld oncolytica en groeihormonen ter waarde van ongeveer 200 miljoen euro.

Ouderen en gehandicapten

Uitgaven aan ouderenzorg en gehandicaptenzorg groeien licht. In 2013 is aan ouderenzorg 2,4 procent meer uitgegeven dan in 2012 en aan gehandicaptenzorg 0,7 procent. Deze percentages liggen lager dan in voorgaande jaren. Dit komt doordat het beleid is aangescherpt: tarieven zijn verlaagd, de groeiruimte voor de uitgaven is beperkt en vergoedingen bij vervoer zijn gemiddeld lager. Ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn samen goed voor 29 procent van de totale uitgaven aan zorg.

Geneesmiddelen

Uitgaven aan geneesmiddelen en kinderopvang dalen. Openbare apotheken en drogisten hebben bijna 5 procent minder aan geneesmiddelen geleverd. Deze daling komt niet alleen doordat ziekenhuizen in plaats van apotheken nu de groep dure geneesmiddelen verstrekken, ook nam het geneesmiddelengebruik minder toe. Bovendien daalde de gemiddelde geneesmiddelenprijs verder.

Bbp

Het aandeel van de zorguitgaven in het bruto binnenlands product steeg van 15,5 procent in 2012 naar 15,6 procent in 2013. Per hoofd van de bevolking bedroegen de uitgaven 5 608 euro in 2013, tegen 5 537 euro in 2012.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.