Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VGZ boekt forse winst

Zorgverzekeraar VGZ, na Achmea de grootste in Nederland, heeft vorig jaar flink meer winst gemaakt. Mede doordat verzekerden minder gebruik hebben gemaakt van zorg dan verwacht, verdrievoudigde het resultaat ruimschoots van 150 miljoen euro in 2013 naar 510 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het concern maandag naar buiten bracht.
VGZ boekt forse winst
Foto: ANP Lex van Lieshout

Meer dan de helft van de winst, 290 miljoen euro, heeft VGZ inmiddels teruggegeven aan haar verzekerden in de vorm van een lagere premie voor 2014. Dat scheelt gemiddeld 86 euro per jaar in de zorgpremie. Ook is de winst gebruikt voor het versterken van de financiële positie van de onderneming. Coöperatie VGZ is een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk en heeft geen aandeelhouders. Het concern heeft 4,2 miljoen verzekerden en een omzet van 10,9 miljard euro. (ANP)

4 reacties

 • het kan beter

  VGZ maakt grote winst over 2013 tw. 510 milj. Daarbij wordt gemeld dat 290 milj. van de winst via premies is teruggegeven. Het is ondoorzichtig wat verzekeraars in dit geval VGZ financieel doet. 510 milj. winst is voor deel verkregen door zorginstelling te korten op hun budget. Ook de opmerking dat 290 milj. is teruggeven aan premies. In sept 2013 werd de hoogte van de zorgverzekeringspremie 2014 bepaalt. Toen wist VGZ niet financieel het resultaat 2013. Dus het bedrag 290 milj. is nergens op gebaseerd. ''Het is hoe verhaal verteld'' Erger nog de zorgklanten worden met fin.cijfers overladen die niet kloppen. Er is veel meer winst behaald wat gereserveerd staat in allerlei geldpotten. Het is een toppunt van transparantie van Belasting en Zorg geld.

 • fleurtje

  Er wordt door de overheid teveel geld rondgepompt in het zorgsysteem. De zorgverzekeraar en zorginstelling houden teveel geld over, hierdoor worden ze niet gedwongen om efficiënter te gaan werken. Ondanks kortingen zullen zorginstellingen weer positieve resultaten laten zien over 2013 hun jaarrekening. Je moet er wel doorheen kijken, want waarschijnlijk zit het resultaat verstopt in reserves en voorzieningen.

 • Priegel

  Ook binnen de AWBZ verzekerde zorg hield VGZ ruim 50 mln Euro over.
  En dit is niet ontstaan doordat verzekerden minder gebruik hebben gemaakt van deze zorg, maar doordat de zorginstellingen zijn uitgeknepen en veel geleverd zorg niet vergoed hebben gekregen met het argument dat de regiobudgetten op waren.
  Hoezo, een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk?

 • Annemie Delissen

  En ik denk dat de zzp ers er flink aan mee gewerkt hebben! Met hart en ziel laat nu de client nog lang genieten van hun zorgverleners door de pilot in 2015 gewoon door te laten gaan!

Of registreer u om te kunnen reageren.