Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ziekenhuizen besparen 4,5 miljoen euro op darmkankerzorg

Een verbeterde kwaliteit van darmkankerzorg kan een kostendaling opleveren van zo’n 1000 euro per patiënt. Financieel diepteonderzoek onder dertig ziekenhuizen laat een gezamenlijke besparing zien van 4,5 miljoen euro.
ANP/Lex van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

Het onderzoek wordt vandaag gepresenteerd tijdens het congres van DICA: Dutch Institute for Clinical Auditing.

Minder sterfte

De kwaliteitsverbetering leidde in de ziekenhuizen tot dertig procent minder sterfte en 21 procent minder complicaties.

'Sturen op kwaliteit verlaagt de kosten daadwerkelijk', zo concludeert chirurg Rob Tollenaar: 'De stelling van Michael Porter is nu met klinische data onderbouwd.' Het onderzoek is gedaan door DICA en Performation richtte zich op geopereerde  darmkankerpatiënten in 2010, 2011 en 2012.

Ziekenhuizen vergelijken

Alle gegevens  staan in de zogeheten Dutch Value Based Healthcare Study. Hiermee zijn ziekenhuizen onderling vergelijkbaar. De relatie tussen kwaliteit en kosten die in het onderzoek wordt gelegd, zeeft de doelmatige ziekenhuizen er uit. Tollenaar: 'Er zijn hele goede ziekenhuizen, waar weinig complicaties voorkomen, maar tegen hoge kosten. Die doen dus toch iets fout.' Specifieke verschillen tussen grote en kleine ziekenhuizen of hoogvolume- en laagvolume-ziekenhuizen zijn er niet. Tollenaar: 'Hoogvolume-ziekenhuizen doen het niet noodzakelijkerwijs beter.'

Besparing

Een registratie kost per ziektebeeld 250.000 per jaar. Onder DICA vallen tien ziektebeelden. Meedoen kost een ziekenhuis 25 tot 30 euro per patient, inclusief kosten van registreren 95 euro per patient. Maar het levert een ziekenhuis ook wat op. In het geval van de darmkankerregistratie netto zo'n anderhalve ton euro. Doorberekend voor de totale patiëntengroep van 12.000 nieuwe patiënten per jaar levert dat een besparingspotentieel op van 12 miljoen euro.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken. Bekijk het dossier

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.