Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ook zorgkantoor moet AWBZ aanbesteden

Niet alleen zorgverzekeraars, maar ook zorgkantoren moeten de zorginkoop AWBZ via een Europese aanbesteding doen. Althans, als de uitspraak van de voorzieningenrechtbank in Breda in hoger beroep standhoudt.
Ook zorgkantoor moet AWBZ aanbesteden

Zorgverzekeraars zijn geen private partijen omdat ze grotendeels uit publieke middelen worden gefinancierd. Daarom moeten zijn hun zorginkoop inrichten volgens de aanbestedingregels. Dat oordeelde de voorzieningenrechter in Breda onlangs in een rechtszaak  tegen zorgverzekeraar CZ. Deze uitspraak heeft niet alleen grote gevolgen voor de zorginkoop van zorgverzekeraars, maar ook voor de inkoop van AWBZ die deze zomer van start gaat. Dat stelt aanbestedingsdeskundige Matthijs Mutsaers van advocatenkantoor Nysingh. Voor zorgkantoren geldt nog sterker dan voor zorgverzekeraars dat sprake is van publieke financiering.

Hoger beroep CZ

Als de uitspraak in hoger beroep standhoudt heeft dat ook grote gevolgen voor de lopende aanbestedingen in 2014. Ook die hadden dan moeten voldoen aan de aanbestedingsregels. De voorwaarden die zorgverzekeraars en -kantoren hanteren moeten 'non-discriminatoir' en 'disproportioneel' zijn. De uitspraak biedt volgens Mutsaers zorgaanbieders meer mogelijkheden om de zorginkoop aan te vechten. 'Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of het redelijk is dat zorgkantoren alleen aan bestaande zorgaanbieders contracten aanbieden. Zorginstellingen doen er goed aan om de inkoopvoorwaarden nauwgezet onder de loep te nemen.' CZ heeft een spoedappel aangekondigd. Het hoger beroep zal naar verwachting op zijn vroegst in het najaar tot een nieuwe rechterlijke uitspraak leiden.

5 reacties

 • het kan beter

  Allereerst zijn zorgkantoren/inkopers FUN bureaus. Ze maken en breken zorgaanbieders. Je vraagt je af waarom dure regels voor een beetje budget. De claim cultuur in Nederland krijgt streken van ranzigheid en vriendjespolitiek. Wie slecht is zoek de mazen in de wet. Buitenlandse bureau liggen op de loer om zorgbudget te stelen en het werk te dumpen naar Nederlanders. Waar is onze regering?

 • benno12

  Opdoeken die zorgkantoren grote gedrochten die winst willen maken net als zorginstellingen

 • Teceer

  het wordt steeds duidelijker dat we met de regierol voor zorgverzekeraars, en daarmee met de centrale inkoop, een route zijn ingeslagen die falikant zal uitpakken t.a.v.. de ermee beoogde besparingen. beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, lijkt me.

 • jvjansen2

  Lijkt met toch niet onredelijk.
  Je bent verplicht je te verzekeren, daarmee is de zorgpremie een belasting. De verzekeraar laat je geen keus meer waar je je zorg wilt ontvangen. Een dergelijke instelling is daarmee toch een uitvoerder van een publiek taak. Daarvoor gelden aanbestedingsregels.

 • j

  Wat maakt men toch een ratje toe van .Dit gaat geld kosten i.p.v. opleveren! De zorg gaat failiet aan eigen succes!

Of registreer u om te kunnen reageren.