Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VUmc-bestuurder kreeg half miljoen na ontslag

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ex-VUmc bestuurder Wouter van Ewijk ontving een vertrekpremie van bijna een half miljoen euro.
VUmc-bestuurder kreeg half miljoen na ontslag
Foto: ANP/Koen Suyk

Dat schrijft RTL Z vandaag.

Vertrekregeling

De doorbetaling van acht maanden salaris, sociale lasten en pensioenpremie kostte het VU Medisch Centrum 167.000 euro. Daarnaast toucheerde de bestuurder een ontslagvergoeding van bijna 327.000 euro. Daarmee komt de totale vertrekregeling op 494.000 euro, zo concludeert RTL Z.

VUmc

Eind mei 2013 werd bekend dat voormalig bestuursvoorzitter Elmer Mulder een afkoopsom mee had gekregen van een half miljoen euro. Toen was nog niets van eenzelfde afkoopbedrag gebleken voor Van Ewijk. Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat het VUmc Van Ewijk nog acht maanden doorbetaalde, waardoor het zijn vertrekregeling niet hoefde te vermelden in het jaarverslag over 2012. De afkoopsom van Van Ewijk staat stukken van het VUmc omschreven als ‘een vergoeding van te derven inkomsten over meerdere jaren.’ Negen maanden na zijn ontslag ging Van Ewijk alweer aan de slag als bestuursvoorzitter van zorginstelling De Forensische Zorgspecialisten.

Filmploeg

Filmopnames op de Spoedeisende Hulp waarbij de privacy van patiënten werd geschonden, ruziënde en op non-actief gezette longspecialisten leidden het vertrek in van VUmc-bestuurders Mulder en Van Ewijk in. Daags nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het VUmc onder verscherpt toezicht stelde, mede omdat de igz door hen onjuist was geïnformeerd, traden de bestuurders terug.

Toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde het VUmc in augustus 2012 onder verscherpt toezicht. Conclusie van de igz: ‘Voor de vorige raad van bestuur en een aantal medisch specialisten van het VUmc waren macht, eigenbelang en conflicten belangrijker dan de veiligheid van patiënten.’ In het VUmc konden conflicten tussen medisch specialisten voortwoekeren, omdat de raad van bestuur niet ingreep. De afstand tot de werkvloer was te groot, waardoor het bestuur vaak niet op de hoogte was van wat er werkelijk speelde op afdelingen.

Wouter van Ewijk

Psychiater Van Ewijk werd in 1997 bestuurder van De Geestgronden, dat in 2007 fuseerde met een andere instelling voor geestelijke gezondheidszorg tot GGZ Ingeest. Hij was een van de architecten van de daarop volgende fusie met het VU Medisch Centrum in 2008, waardoor hij zelf in de raad van bestuur van de combinatie terecht kwam. Na de crisis die leidde tot zijn ontslag, is die fusie weer ongedaan gemaakt. Van Ewijk klust bij als expert op het gebied van reputatiemanagement.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier. Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Inderdaad Van ZANTEN ik ben het helemaal met u eens.
    Vastgesteld dient te worden dat in de top van de zorg in Nederland ook nu nog een aantal mensen rondwandelt wat daar qua persoonlijke instelling echt helemaal niets (meer) te zoeken heeft. Nochtans blijkt zich dit aantal mensen te kunnen handhaven zodat ik moet aannemen dat er hier toch in eerste instantie sprake moet zijn van een old-boys-network waarin modern denken over ethiek in de zorg ook naar zichzelf nog geheel onbekend is.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.