Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Venlo forceert lager inkomen zorgbestuurder

Gemeente Venlo stelt dat het inkomen van bestuursvoorzitter Wouter van Soest van De Zorggroep in Noord- en Midden-Limburg fors omlaag moet. Gebeurt dat niet, dan koopt Venlo volgend jaar geen zorg meer in bij de Zorggroep. Dat stelt wethouder Ramon Testroote van Venlo naar aanleiding van berichtgeving in Dagblad De Limburger.
Wouter van Soest
Wouter van Soest - Foto: De Zorggroep

Volgens het jaarverslag van De Zorggroep kenden bestuurders Wouter van Soest en Frank Rijnders zich vorig jaar een forse stijging van hun beloning toe. Van Soest kreeg vorig jaar meer dan een kwart miljoen, Rijnders, inmiddels met pensioen, ruim 300.000 euro. Testroote vindt dat niet uit te leggen, zeker niet nu De Zorggroep voor 476 werknemers ontslag heeft aangevraagd.

Wet normering topinkomens

Volgens Testroote heeft De Zorggroep, anders dan andere zorginstellingen, zich niet gehouden aan de Wet normering topinkomens die vorig jaar van kracht werd. 'Bij andere zorgaanbieders zien we dat het salaris onder de maximale norm van 228.000 euro ligt, De Zorggroep zit ver daarboven', zei Testroote. Hij spreekt De Zorggroep hier donderdag op aan.

Update: Daling inkomen Van Soest

In reactie op de stap van de wethouder laten Wouter van Soest en de raad van toezicht van De Zorggroep weten dat zij de onrust betreuren. Van Soest heeft daarom in samenspraak met de raad van toezicht besloten om per 1 juli conform de nu geldende eisen van de Wet normering topinkomens het salaris aan te passen en af te zien van het overgangsrecht. Het bruto-inkomen daalt hiermee van ruim 222.000 euro naar ongeveer 195.000 euro op jaarbasis.

De organisatie benadrukt dat de beloning van de raad van bestuur binnen de geldende normen viel. 'Voor bestuursvoorzitter Wouter van Soest geldt een wettelijke overgangsregeling sinds 2011, waarin het salaris is vastgesteld volgens de geldende normen. In deze overgangsregeling staat dat zittende bestuurders in de publieke en semipublieke sector hun salaris nog vier jaar mogen behouden, en daarna moeten afbouwen.'

Van Soest: 'De organisatie is druk bezig met ingrijpende veranderingen in de zorg, een discussie over salaris is daarbij niet nuttig. De energie in De Zorggroep moet gericht zijn op goede zorg, ook in de toekomst. Vandaar deze keuze.'

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

7 reacties

 • libertain

  De wethouder heeft groot gelijk , wanneer zijn de wethouders in andere regio's en streken zo wijs om niet alleen de topinkomens aan te pakken en de veel te grote staf/overheadkosten van grote instellingen veel te duur te contracteren.
  Wethouders ; zorg dat je bij kleinere aanbieders en ZZpers inkoopt dan heb je geen last van dure topsalarissen en veel te veel overhead en gaat het geld echt naar de klant ipv de instellings-overhead/topinkomens.

 • jebman

  De beloning was dan wel binnen de regels maar de regels zijn ook wel erg riant. Welke werknemer krijgt bij een bezuinigingsronde een overgangs regeling van 4 jaar mee?
  Hopenlijk is het een signaal naar zijn collegae dat moraal en binnen de regels blijven niet gelijk op gaat.

 • herta

  Machtsmisbruik door de wethouder? Misschien. Maar soms heb je een mokerhamer nodig om topverdieners te laten inzien dat in crisistijden met ontslagen ze zelf voorbeeldgedrag moeten tonen en zich niet moeten beroepen op formele 'afbouwregeltjes'.

 • het kan beter

  Via een rare manier is het gelukt om het hoge inkomen aan te pakken.Onze regering moet zich dood schamen dat een weth. Dit heeft moeten forceren!

 • Esther Nieuwenhuizen

  Verre van chic, het hele verhaal. Maar ook de feiten zijn naar. Natuurlijk is er een verband tussen ontslag geven aan zoveel medewerkers (noodzakelijke maatregel) en extra beloning salaris bestuurder (niet noodzakelijk en inconsequent mbt noodzaak maatregel). Wijs besluit die knieval, ondanks gedwongen. Wethouder toont ruggengraat (en maakt een statement), hoewel hopelijk niet normale gang van zaken. Bestuurders zouden eer aan zichzelf moeten houden en drie keer nadenken over extra beloningen, bonussen etc. Zeker nu tij gekeerd is en andere tijd is aangebroken.

 • Alberts

  Wat een nare manier van met elkaar omgaan. Zoals DGo zegt is dit puur machtsmisbruik van de wethouder. Als ik van Soest was zou ik hier grote moeite mee hebben. Niet om het aanpassen, maar om de manier waarop. Ze zien de samenwerking met de Gemeente Venlo daar vast met veel plezier tegemoet!

 • DGo

  Een wethouder van Venlo haalt dus over de rug van de patiënten 'zijn gelijk'. Dit lijkt op misbruik van je financiële macht. Daar zou wat aan moten worden gedaan. Zeker wanneer binnen de betreffende zorggroep zou worden gehandeld conform de regels.

  NB Er is geen enkele relatie tussen het salaris van de bestuurder en het aantal werknemers waarvoor ontslag is gevraagd.
  De wethouder had wellicht liever gehad dat de instelling over enige tijd haar faillissement had moeten aanvragen?
  In het bedrijfsleven worden CEO's financieel gewaardeerd wanneer zij door 'harde maatregelen' het bedrijf meer winstgevend maken........

Of registreer u om te kunnen reageren.