Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord beschermt tarieven huisartsenzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Huisartsen, zorgverzekeraars en het ministerie hebben een overeenkomst bereikt over de invulling van de bekostiging voor huisartsenzorg. Een kritiekpunt van de huisartsen is hiermee weggewerkt: Te hoge uitgaven aan innovatie of resultaatbeloning kunnen nooit ten koste gaan van de tarieven voor de basiszorg. Er wordt per segment afgerekend en doordat partijen per kwartaal bijhouden hoeveel er is uitgegeven kan indien nodig worden bijgestuurd.
Akkoord beschermt tarieven huisartsenzorg

 

De huisartsen waren bang dat het nieuwe bekostigingsmodel voor huisartsenzorg zou leiden tot korting op tarieven in de basiszorg . Het model bestaat uit drie segmenten: basiszorg, programmatische zorg en innovatie. De basiszorg omvat 75 procent van het totale budget, de twee andere segmenten zijn respectievelijk vijftien en tien procent. Voor het basissegment stelt de NZa maximum prijzen vast. In de andere twee segmenten zijn de prijzen vrij onderhandelbaar.  LHV-bestuursvoorzitter Steven van Eijck: ‘Als een huisarts teveel nieuwe vormen van zorg oppakt en vijf of tien procent winst zou maken, kan dat ten koste gaan van tarieven in de basiszorg.’

Huisarts

Op 23 september vorig jaar stemden de huisartsen bijna unaniem in met het zorgakkoord voor huisartsen. Voorzitter Steven van Eijck zei toen dat patiënten straks niet meer voor elk “wissewasje” naar het ziekenhuis hoeven: ‘Nu stuurt een huisarts bijvoorbeeld iemand met een huidaandoening door naar een huidarts. Straks maakt hij een foto van de huid en mailt hij die voor een meekijkconsult naar de dermatoloog, die daarop reageert.’ Zo moet de huisarts steeds meer poortwachter worden voor de tweede lijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.