Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe selectief is de budgetpolis?

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[exclusief] Met een budgetpolis kun je toch naar een ziekenhuis dat buiten de polis valt, op voorwaarde dat de behandeling medisch noodzakelijk is en niet door een gecontracteerd ziekenhuis kan worden gegeven. En met een beetje hulp van de huisarts.
Hoe selectief is de budgetpolis?
Foto: ANP/Koen Suyk

De Amsterdamse huisarts Erik Veenhof zegt dat hij een patiënte graag naar de mammapoli van het Antoni van Leeuwenhoek wil sturen omdat hij dat een heel goede poli vindt. Maar zijn patiënte heeft een ‘goedkope’ budgetpolis en het AVL komt niet in het rijtje gecontracteerde ziekenhuizen voor. Veenhof heeft een oplossing: hij stuurt haar naar het wel gecontracteerde Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en van daar wordt zij verwezen naar het AVL. Voilà: patiënte hoeft niet 20 procent van de behandeling zelf te betalen.

Broodjeaapverhaal

Veenhof deed zijn uitspraak onlangs tijdens een hoorzitting in de Kamer. Volgens hem doen de specialisten niet moeilijk over een second opinion.

Een woordvoerder van Achmea zegt dat verzekerden met een selectief polis van Zilveren Kruis in bepaalde gevallen op medisch noodzakelijke gronden inderdaad naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis mogen. De behandeling wordt dan volledig vergoed. Dat het zo gemakkelijk zou gaan als de huisarts suggereert, wijst Achmea van de hand als ‘broodjeaapverhaal’. Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, dat zelf ook een mammapoli heeft, zegt desgevraagd nergens van te weten. Volgens de geraadpleegde specialisten aldaar komt dit in hun ziekenhuis niet voor.

Zelf betalen

Een andere verzekeraar met een budgetpolis is Univé, met de ZEKUR-polis. Een woordvoerder laat weten dat als een verzekerde daar naar een ander dan een van de zestien gecontracteerde ziekenhuizen gaat, 20 procent van de rekening zelf moet betalen. Hieraan zit een maximum van 500 euro per jaar. Verwijzing naar een ander ziekenhuis wordt wel volledig vergoed als het gecontracteerde ziekenhuis een bepaalde behandeling niet geeft. Mocht er een te lange wachtlijst zijn voor een bepaalde behandeling dan wordt behandeling in een niet-gecontracteerd ziekenhuis wel volledig vergoed.

Populariteit

Budgetpolissen met een niet te grote beperking van keuzevrijheid zijn dit jaar weliswaar iets in populariteit gestegen, maar te weinig keuze willen verzekerden ook niet. Polissen met ruim twintig geselecteerde ziekenhuizen deden het goed, voor de ZEKUR-polis waren minder verzekerden enthousiast. Hoogleraar economie van de gezondheidszorg Schut merkt op dat de budgetpolis tot nu toe geen commercieel succes is gebleken: ‘Het premieverschil moet interessant zijn en verzekerden willen de garantie dat ze adequate zorg krijgen.’ Schut denkt niet dat de route via een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis vaak wordt gevolgd omdat zorgverzekeraars hun verzekerden het liefst naar ziekenhuizen sturen waarmee ze goede prijsafspraken hebben gemaakt: ‘Zorgverzekeraars gebruiken hun budgetpolis aan de onderhandelingstafel om lagere prijzen te kunnen bedingen. Als te veel verzekerden naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaan, werkt de budgetpolis niet meer als middel om een ziekenhuis onder druk te zetten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.