Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Limburgse zorg in opstand tegen korting CZ

De zorg voor ouderen in Zuid-Limburgse verzorgingshuizen dreigt ernstig in het gedrang te komen nu CZ Zorgkantoren in 2015 nog slechts de helft van het aantal verzorgingshuisplekken vergoedt. Dat zeggen verschillende zorgaanbieders vandaag in het Limburgs Dagblad.
Limburgse zorg in opstand tegen korting CZ

De helft van alle zorgkoepels in Zuid-Limburg heeft inmiddels bezwaar aangetekend bij CZ Zorgkantoren, waaronder Orbis. Het ziekenhuis zegt in de krant: 'We zijn aan het afbouwen, maar een korting van 50 procent ineens is wel heel erg fors. Dan kunnen we bestaande cliënten niet meer de zorg geven die ze nu krijgen', aldus woordvoerster Marlène Vliexs.

Rijksbeleid

VGZ Zorgkantoren, dat deze zorg in Noord- en Midden-Limburg inkoopt, moet ook korten, maar gaat eerst in overleg met de zorgkoepels. CZ kondigt in haar Zorginkoopdocument 2015 aan van plan te zijn 50 procent te korten op de lage zorgzwaartepakketten (ZZP) 1, 2 en 3. Op de verpleeghuisplekken (waar mensen met zwaardere ZZP's wonen) wordt 5 procent gekort.

Zachte landing

Woordvoerder Els Potma van CZ reageert desgevraagd. 'Wat we niet uit het oog moeten verliezen is dat VWS een zachte landing heeft beloofd in 2015. Dat betekent dat in ieder geval volgend jaar nog iedereen, ook mensen met een lichte zorgvraag, een indicatie voor woonzorg kunnen krijgen en blijven houden. Wij gaan alle partijen aanstaande vrijdag 1 augustus hierover gedetailleerder informeren. Ten slotte wil ik nog toevoegen dat het afbouwen van verpleeghuiskamers geen verrassing is voor zorgaanbieders. Daar werken we met zijn allen al jaren aan en het gebeurt gefaseerd en voorzichtig.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

ActiZ

VGZ hanteert dergelijke kortingspercentages niet, zegt woordvoerster Karen van Rijsewijk: 'De budgetten zijn ook nog niet duidelijk. Wij gaan met de zorgaanbieders inventariseren wat nodig is voor de bestaande cliënten.' Actiz, de branchevereniging van zorgaanbieders, maakt zich grote zorgen over het recent aangekondigde inkoopbeleid van de zorgkantoren voor 2015, zo schrijft ze aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Actiz vreest niet alleen dat cliënten straks zorg tekortkomen, maar ook dat nog meer dan de al aangekondigde 50.000 banen verloren gaan.

Eén reactie

  • bezorgde

    Ik begrijp niet waarom er op de zwaardere ZZP's toch 5% gekort wordt, die zouden er juist geld bij moeten krijgen.

Of registreer u om te kunnen reageren.