Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tzorg doet thuiszorg 30 procent goedkoper

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Thuiszorgaanbieder Tzorg levert huishoudelijke zorg dertig procent goedkoper dan voorheen. Resultaatgerichte contracten met gemeenten bieden de ruimte om dertig procent minder professionele zorg te leveren.
Tzorg doet thuiszorg 30 procent goedkoper

Tzorg, onderdeel van schoonmaakbedrijf CSU, is een relatieve nieuwkomer in de markt voor huishoudelijke zorg. De thuiszorgorganisatie uit Uden bestaat pas vijf jaar en is een groeier. Dit jaar neemt Tzorg 4000 mensen over van Careyn. Het aantal medewerkers groeit naar 10.000, de omzet naar zo’n 80 miljoen euro.

Minder professionele zorg

Tzorg, werkzaam in ruim 300 gemeenten,  heeft net als veel andere thuiszorgaanbieders te maken met opzeggingen van Wmo-contracten vanwege de bezuiniging op de huishoudelijke zorg door de rijksoverheid. De meeste gemeenten willen wel op een andere manier verder. Met de meeste gemeenten sluit Tzorg nieuwe ‘resultaatgerichte’ contracten op waarin de organisatie meer vrijheid krijgt om de zorg zelf in te vullen. Burgers krijgen geen indicatie meer van de gemeente waarin het aantal te leveren uren staat, maar waarin alleen nog het einddoel wordt beschreven. Dat biedt Tzorg de ruimte om met cliënten te bepalen wat er echt nodig is. ‘We zetten meer in op de zelfredzaamheid van mensen en mobiliseren mantelzorgers’, zegt Tzorg-directeur Mark van den Berg. ‘Dan blijkt er in de praktijk twintig tot dertig procent minder professionele zorg nodig te zijn. Daarmee komen we dicht in de buurt van de bezuiniging van 32 procent op de huishoudelijke zorg.’

Alfahulpen

Een klein deel van de gemeenten, zo’n tien procent, stopt helemaal met huishoudelijke zorg. ‘Ze zeggen dat mensen schoonmaak zelf maar moeten regelen, maar dat gaat niet gebeuren. De gemiddelde leeftijd van onze cliënten is 76. Die mensen kunnen dat niet meer.’ Van den Berg vindt het onverstandig dat gemeenten zelf bemiddelingsbureaus voor alfahulpen opzetten. ‘Je moet kwaliteitseisen stellen aan de mensen die achter de voordeur van burgers komen. Anders heb je als gemeenten geen enkele greep meer op de kwaliteit.’ Tzorg heeft alle medewerkers in dienst. Ze worden conform de CAO V&V uitbetaald. Alleen in gemeenten die echt stoppen zal Tzorg mensen moeten ontslaan. Van den Berg schat dat dit er niet meer dan enkele tientallen zullen zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.