Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

UMCG neemt risico met protonencentrum

Het UMCG zet de bouw van haar protonentherapiecentrum door ook al is het onzeker of zorgverzekeraars het centrum zullen financieren. In het contract met de bouwer heeft het ziekenhuis wel een aantal risico’s beperkt.
UMCG neemt risico met protonencentrum

Het UMCG heeft de bouw van zijn nieuwe protonencentrum gegund aan VolkerWessels bedrijf Visser & Smit Bouw. Dit bouwbedrijf kwam als beste uit de Europese aanbesteding, zo laat het academisch ziekenhuis vrijdag weten. De vraag hoe risicovol het doorzetten van de bouwplannen is nu een aantal weken geleden bekend werd dat verzekeraars maar één protonencentrum in Nederland willen vergoeden in plaats van vier, werpt zich op.  Woordvoerder Joost Wessels antwoordt: 'We beperken de risico's enigszins in het contract met de bouwer. We hebben de voorwaarde vastgelegd dat we het contract kunnen opheffen als blijkt dat er inderdaad geen financiering vanuit de verzekeraar komt.'

Kosten

Wessels erkent overigens wel dat er inmiddels al veel kosten zijn gemaakt in het voortraject voor het protonencentrum. Met name bij de vergunningaanvraag en de aanbesteding. 'Als het laatste woord is dat we niets vergoed krijgen, dan moeten we daar naar kijken. Maar van dat scenario gaan we voorlopig niet van uit. Dat zou namelijk voor duizenden patiënt die baat hebben bij protonentherapie heel slecht niets zijn.'

Vacuüm

Volgens Wessels trekken de vier UMC's die protonencentra willen bouwen nu gezamenlijk op. 'Het is aan minister Schippers van VWS om het verlossende woord te geven. Wij zijn het uiteraard niet eens met de analyse van Zorgverzekeraars Nederland dat er  maar ruimte is voor een centrum. Hoe dat verder zal uitpakken durf ik niet te zeggen. Momenteel met het reces is er sprake van een soort vacuüm.'

Patiënten

Het UMCG verwacht in het voorjaar van 2015 te kunnen starten met de bouw, zodat de eerste patiënten in 2017 behandeld kunnen worden. Het UMCG werkt al jaren aan plannen voor de bouw van een protonentherapie-centrum en heeft veel medische en technische kennis en deskundigheid op het gebied van protonentherapie ontwikkeld.

Eén reactie

 • anhjansen

  Discussie speelt ook elders in de wereld. Cleveland Clinic kiest ervoor om deze therapie niet aan te bieden. Onderbouwing is sluitend.

  Mayo Clinic doet dat wel. Bouwt 2 protonentherapie centra met ieder 4 kamers.

  The treatment capacity of each four-room facility is expected to be about 138 patients a day, or about 1,240 patients each year

  http://www.mayoclinic.org/proton-beam-therapy/proton-therapy-facilities

  http://www.mayoclinic.org/proton-beam-therapy/questions-answers

  Mayo believes that these treatments will significantly increase cure rates and reduce long-term side effects, especially in children. While initial treatment costs may be higher, longer term cost of care will be lower, as demonstrated in a Swedish study of children with brain tumors. The facilities are also an investment in research into the next generation of charged-particle therapies and their potential as more effective treatments for a wide range of cancers

  En Nederland komt met 4 centra op 17 miljoen inwoners. USA met 350 miljoen komt met 24 centra.

  Denk dat Cleveland Clinic het bij het juiste eind heeft.

  Eerst maar eens meer onderzoek doen. Daarin investeren is wel zinvol en doelmatig. Maar ja, dat is een keuze van de Overheid en niet van de private verzekeraars. Die moeten concurreren met elkaar om de gunst van de verplicht verzekerden. Dan kom je uit op de lijn van Mayo Clinic.

  Single payer model heeft zo zijn voordelen.

Of registreer u om te kunnen reageren.