Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn ontvangt brandbrief over zorginkoop

Guus van Montfort, voorzitter van brancheorganisatie ActiZ, is bezorgd over de uitvoering van het zorginkoopbeleid van gemeenten en zorgverzekeraars. Op basis van signalen die ActiZ van haar leden krijgt, blijkt dat er een voorschot genomen wordt op toekomstige bezuinigingen, of dat er gewoonweg niet genoeg geld beschikbaar is voor zorginkoop.
Van Rijn ontvangt brandbrief over zorginkoop

ActiZ roept de staatssecretaris in een brandbrief op om de inkopende partijen aan te spreken over de zorginkoop, zodat de grote negatieve effecten voor cliënten en medewerkers en de bedrijfsmatige risico’s voor zorgorganisaties zoveel mogelijk worden beperkt.

Hoge kortingen

Zorgkantoren blijken volgens Van Montfort in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken nu al fors in te zetten op de afbouw van de lagere ZZP’s. Daarnaast zijn er signalen dat zowel zorgverzekeraars als gemeenten flinke kortingen op de tarieven bedingen, en dat sommige verzekeraars een schepje bovenop de tijdsverantwoording doen, wat aanpassing van systemen vereist en de administratieve lasten weer doet toenemen in plaats van afnemen. Dit alles druist tegen alle afspraken in die gemaakt zijn in de zorgakkoorden. Deze akkoorden zijn gesloten met alle partijen die betrokken zijn bij de hervormingen van de langdurige zorg.

Te laat

Een complicerende factor is volgens Van Montfort bovendien dat zorgkantoren hun inkoopbeleid een maand later hebben gepubliceerd, waardoor zorgorganisaties nog maar twee weken de tijd hebben om hun offerte in te dienen. ActiZ vraagt Van Rijn om deze termijn te verlengen, niet alleen vanwege de complexiteit van de inkoop maar ook vanwege de grote gevolgen voor alle betrokkenen, van cliënten tot zorgondernemers. Daarnaast doet ActiZ een dringend beroep op de staatssecretaris om de inkopende partijen nadrukkelijk te wijzen op de afspraken in de akkoorden die tot dusverre gesloten zijn. Zorgorganisaties zijn druk bezig met de afgesproken uitvoering van de hervormingen in de langdurige en als de zorginkopers hun verantwoordelijkheid niet nemen, komt dit proces ook in gevaar.

Gemaakte afspraken

Van Montfort: ‘In de brief verzoeken wij de staatssecretaris om de inkopende partijen aan te spreken op hun inkoopbeleid. Wij willen dat alle partijen zich houden aan de gemaakte afspraken. Alleen dan kunnen de grote negatieve effecten voor cliënten en medewerkers en de bedrijfsmatige risico’s voor zorgorganisaties zoveel mogelijk worden beperkt.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

1 REACTIE

  1. Terechte zorg van de voorzitter. Inkoop mag bewust of onbewust niet leiden tot verdeel- en heers cultuur met onnavolgbare voorwaarden. Vanwege onzekerheid nieuwe wetten, zeer korte (inschrijf- of aanbestedings) termijnen, afhankelijkheid en hoge transitiedruk heeft het daar echter wel alle schijn van in sommige regio’s.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.