Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Haal ‘eigen schuld, dikke bult’ zorg uit het pakket

Een meerderheid van verzekerden vindt dat dieetadvies, stoppen-met-roken-programma’s, complicaties na een onnodige ingreep en IVF-behandelingen niet via het basispakket vergoed hoeven worden. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel vandaag.
Haal ‘eigen schuld

Het Nivel vroeg de leden van haar Verzekerdenpanel naar hun mening over de dekking en versobering van het basispakket. Deze enquête dient als advies aan het Zorginstituut Nederland, dat ieder jaar mede op basis van de Nivel-informatie de dekking van de basispolis bepaalt.

Solidariteit

Verzekerden zijn grotendeels tevreden met de huidige dekking van het basispakket van de zorgverzekering. Een meerderheid van de verzekerden zou echter wel graag orthodontie, fysiotherapie, griepvaccinatie, tandzorg , brillen en contactlenzen vergoed zien in het basispakket. De belangrijkste reden voor verzekerden om vergoeding via het basispakket te willen schrappen van bijvoorbeeld complicaties na een onnodige ingreep, dieetadvies, stoppen-met-roken-programma’s of IVF-behandelingen, is de veronderstelling dat deze zorg te herleiden is tot keuzes van de patiënten zelf. En dat anderen daarom niet voor de kosten hoeven op te draaien. ‘Hier houdt de solidariteit van veel verzekerden kennelijk op’, stelt NIVEL-programmaleider Judith de Jong.

Onacceptabel

De meningen zijn verdeeld, volgens De Jong. Voor veel verzekerden is een ingreep in het basispakket een onacceptabele manier om te bezuinigen. Het meest acceptabel zijn bezuinigingsmaatregelen gericht op verbetering van de organisatie van de zorg. Maatregelen zoals een hogere eigen bijdrage of hogere premie zijn het minst populair. Het draagvlak voor het versoberen van het basispakket zit hier tussenin. Het lijkt erop dat naarmate maatregelen meer de portemonnee van de verzekerden raken, het draagvlak minder is.

Gebruik

Of mensen zorg denken nodig te hebben, speelt ook mee. Mensen met een mindere gezondheid willen meer zorg verzekerd hebben in het basispakket. En bijvoorbeeld vrouwen willen meer zorg die louter vrouwen gebruiken. Omdat het zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit moeten niet-gebruikers bereid zijn te betalen voor de verschillende typen zorg uit in het basispakket.

1 REACTIE

  1. Judith de Jong lijkt hier solidariteit met het verzekeringsbeginsel te verwarren. Ook de wijze waarop dit onderzoek is uitgevoerd roept veel vraagtekens op over de betrouwbaarheid. Het is ook onduidelijk wat VGZ, de financier, hier mee wil bereiken. De discussie over het basispakket is primair een politieke waar een zorgverzekeraar geen rol in zou moeten (willen) hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.