Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa haalt ton aan onterechte bijbetalingen terug

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft bijna 100.000 euro teruggehaald aan onterechte bijbetalingen in AWBZ-instellingen. De actie van de Consumentenbond levert tot negen nieuwe instellingen op die te veel vragen aan hun bewoners. Dat meldt de NZa.
NZa haalt ton aan onterechte bijbetalingen terug

Sommige instellingen vragen onterecht geld voor bijvoorbeeld brood, melk, wc-papier of andere zaken die gewoon tot de verzekerde AWBZ-zorg horen. Zowel de Consumentenbond als de NZa zoekt al jaren naar instellingen die onterechte kosten in rekening brengen bij bewoners. In een brief aan de staatssecretaris laat de NZa weten dat zij inmiddels een bedrag van 96.721,96 hebben laten terugbetalen aan 260 cliënten.

Negen

De Consumentenbond onderzocht vorig jaar het informatiemateriaal van AWBZ-instellingen en ontdekte 229 citaten die kunnen wijzen op onterechte bijbetalingen. De NZa vond 44 citaten serieus genoeg om nader te onderzoek. Zorgkantoren is gevraagd aanvullende informatie te leveren. Daaruit blijkt dat vijf instellingen onterecht kosten in rekening hebben gebracht. Het gaat hierbij om bedragen van 18,50 tot 4.000 euro per cliënt. Dit bedrag wordt terugbetaald door de zorginstellingen. Inmiddels hebben zo’n 260 cliënten hun geld teruggekregen. Vier instellingen onderzoeken nog in hoeverre cliënten zijn gedupeerd. Het terug te betalen bedrag loopt daardoor mogelijk verder op.

Meldingen

Tussen januari 2013 en februari 2014 kreeg de NZa 59 signalen. In 11 van de 59 zaken is sprake van een onterechte bijbetaling. In totaal gaat het om 14.390 euro die inmiddels door de zorgaanbieders is terugbetaald. De NZa registreert de betrokken zorginstellingen. Als zij opnieuw in de fout gaan neemt de NZa bestuursrechtelijke maatregelen.

Sinds februari 2014 heeft de NZa 24 nieuwe meldingen ontvangen. Negen meldingen zijn onterecht, drie signalen worden momenteel beoordeeld. De resterende twaalf signalen zijn voorgelegd aan het verantwoordelijke zorgkantoor, waarvan tot op heden in een geval is vastgesteld dat er ten onrechte een eigen bijdrage van honderd euro in rekening is gebracht.

Onterechte informatie

De NZa heeft ook getoetst of de informatie op websites voldoende transparant is. In 155 gevallen is de informatie aangepast. Bij 10 zorginstellingen staat er nog steeds onvolledige of onjuiste informatie op de site. Zo is bijvoorbeeld te lezen dat een nieuwe bewoner zelf moet zorgen voor een hoog/laagbed als dit voor de verzorging noodzakelijk is. Dit is onjuist. Volgens de regels moet een instelling in dit geval zo’n bed te leveren. De NZa zal deze instellingen een aanwijzing opleggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.