Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Achmea en ziekenhuizen gaan medicijnprijzen drukken

Mark van Dorresteijn
Verzekeraar Achmea gaat met twaalf ziekenhuizen dure medicijnen inkopen. De gezamenlijke inkoop moet een miljoenenbesparing opleveren. Het geld dat overblijft kan gebruikt worden voor verbeteren van kwaliteit van zorg, verlagen premie en innovaties in de zorg.
Achmea en ziekenhuizen gaan medicijnprijzen drukken
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De dure geneesmiddelen stijgen volgens Achmea flink in prijs waardoor een druk ontstaat op de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Om de zorg van dure geneesmiddelen te verbeteren is afgesproken om een derde deel van de verwachte besparing te steken in onderzoek naar nieuwe medicijnen en innovaties.

Kosten besparen via slim inkopen

Tussen ziekenhuizen bestaan aanzienlijke verschillen als het gaat om de inzet van dure geneesmiddelen bij vergelijkbare behandelingen. Daarnaast regelt elk ziekenhuis de eigen inkoop. ‘Dat kan slimmer’, stelt Peter de Braal, manager Farmacie bij Achmea. ‘Internationaal zien we dat je slimmer en beter inkoopt als je hierin samen optrekt. Zo houden we prijzen betaalbaar en onze verzekerden toegang tot dure geneesmiddelen. Veel ziekenhuizen reageerden al enthousiast op ons initiatief en ik ben blij dat we nu met tenminste twaalf ziekenhuizen starten met gezamenlijke inkoop. Als eerste met TNF-alfaremmers, een ontstekingsremmer voor chronische aandoeningen.’

Reactie MSD

Farmaceut MSD denkt dat de samenwerking vooral draait om het drukken van de kosten, terwijl de dienstverlening van MSD breder is, aldus een woordvoerder. ‘Wie alleen op prijs stuurt, is straks alsnog duurder uit, bijvoorbeeld omdat onnodig veel wordt weggegooid.’

Deelnemende ziekenhuizen

De tot nu toe deelnemende ziekenhuizen zijn: Academisch Medisch Centrum (AMC), Erasmus MC, Diaconessenhuis Noorderboog, Diakonessenhuis Utrecht, Mauritsklinieken, Laurentius Ziekenhuis, Havenziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Saxenburgh Groep, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Rode Kruis Ziekenhuis, VUmc.

 

 

3 REACTIES

  1. ‘De zorgverzekeraar trekt samen op met zeker 12 ziekenhuizen, waaronder de academische ziekenhuizen AMC (Amsterdam), VUmc (Amsterdam) en Erasmus MC. De verwachting is dat meer ziekenhuizen zich bij het initiatief zullen aansluiten’.
    Uit de Telegraaf. Steun die krant. Lees die krant.
    –Wat is de relevante markt voor deze Academische Ziekenhuizen? En hoe staat het met Amsterdam? Zijn Academische Ziekenhuizen geen ziekenhuizen met staatssteun? Is hier geen sprake van AMM van de zijde van de verzekeraar, wat is het marktaandeel van Achmea voor de inkoop en wordt die niet extra verstrekt door ook de inkopende ziekenhuizen te concentreren? Wat voor soort markt is dit dan? En wordt de patiënt er werkelijk beter van? Krijgt deze het prijsvoordeel werkelijk in de vorm van prijsdaling van de premie op zijn giro te zien?
    Bij concurrerende verzekeraars zou dit wel moeten gebeuren, maar in Nederland concurreren verzekeraars niet met elkaar en wordt het inkoopvoordeel achtergehouden en toegevoegd, na aftrek van kosten van beheer, kosten inkoop, uitkering dividend e.d., aan de reserves, voor later.
    Dit plan deugt niet.
    Ga eens op werkbezoek bij Australië, Canada, Nieuw Zeeland, Scandinavische landen om te zien hoe het ook beter kan. Beter voor de burger en nog goedkoper en doelmatiger ook.
    AEF rapport, zie Cie Borstlap, geeft aan dat het systeemmodel WMG/Zorgstelsel 2006 niet werkt en ook niet kan werken.

  2. Lees alle reacties
  3. NZa proof? Verticale integratie? En kopen die ziekenhuizen dan ook even goedkoop in voor de andere verzekeraars? Hoe zit dat dan met de ACM regels? Concurrerende verzekeraars met concurrerende ziekenhuizen om de gunst van de verplicht verzekerden die de vrije keuze zouden hebben? En waar blijft het prijsverschil? ‘Shared savings’? Krijgen de verzekerden van Achmea een forse premiedaling voorgespiegeld of ook daadwerkelijk uitgekeerd? En dat vooraf berekend? Of toch achteraf? En zit het met de transparantie? Aan kwaliteitsverbetering kan niet meer worden gedaan, want is toch al 100%? Achea koopt toch zorg in tegen de beste condities? Meer patiënten behandelen dan? Hoe zit dat dan met de transparantie? Vooraf x aantal behandelen en als de prijs van de TNF steeds lager wordt dan steeds meer patiënten behandelen? En dat per verzekeraar verschillend? Per ziekenhuis verschillend? Is marktaandeel van Achmea bij allen gelijk?
    Een sterker pleidooi voor centrale inkoop en voor een single payer model kan Achmea niet geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.