Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

DSW: Zorgpremie blijft gelijk in 2015

DSW maakt opnieuw als eerste zorgverzekeraar de premie bekend. DSW-bestuurder Chris Oomen vertelt aan Zorgvisie hoe hij de premie gelijk kan houden aan 2014.
Chris Oomen, bestuurder DSW
Chris Oomen, bestuurder DSW

De jaarpremie voor de restitutiepolis van DSW in 2015 komt neer op 1140 euro, ofwel 95 euro per maand. De verzekeraar biedt geen natura- of budgetpolis. De premie voor de aanvullende verzekeringen wordt in 2015 niet verhoogd.

Gelijke premie

In de Miljoenennota verwacht minister Schippers dat de zorgpremie in 2015 met 110 per jaar euro zal stijgen. Daarnaast vermoedt zij dat zorgverzekeraars eenmalig de reserves afbouwen met 800 miljoen euro. Dat betekent een verlaging van de premie met 70 euro in 2015. Chris Oomen wil een stap verder gaan en acht het verantwoord om eenmalig de premie met 100 euro lager vast te stellen. 'Reden is dat de generalistische basis ggz steeds meer wordt uitgevoerd door POH's  (praktijkondersteuners huisartsen). Men spreekt over wachtlijsten in de ggz, maar volgens mij zijn die er niet. Er is ruimte genoeg. Daarnaast loopt ook in ziekenhuizen de vraag terug. Omzetten worden bijna niet gehaald. Dat zijn enkele redenen waarom wij denken dat het verantwoord is om het premiebedrag verder omlaag te brengen.'

Tegenvaller

De transitie van wijkverpleging, zal nog spannend worden, denkt Oomen. Verzekeraars hebben als taak om 400 miljoen te besparen in 2015. 'Ik houd mijn hart vast. Het kan bijna niet anders dan duurder uitpakken. Er is geen enkele vorm van grip of regie. In de AWBZ was nog enige beheersing, maar dat verdwijnt. Nu mogen bijvoorbeeld instellingen zelf indiceren. Toch houden we ondanks deze ontwikkeling de premie laag. Onze buffers zijn voorlopig nog voldoende om VWS het voordeel van de twijfel te geven. Of dat verstandig is, moet nog blijken.'

E-health

VWS noemt innovatie, digitalisering en technologie methoden om de zorg op een juiste manier te vernieuwen. Oomen gelooft echter niet dat e-health of innovaties als digitale spreekuren de zorg komend jaar goedkoper zullen maken. 'Dit soort diensten geeft veel gemak en controle, maar gaat de zorg niet zomaar goedkoper maken.' Hij gelooft vooral in zaken als operaties die minder invasief worden uitgevoerd. 'Vroeger lag men voor een operatie aan de meniscus zes weken in het ziekenhuis. Tegenwoordig staat de patiënt binnen twee uur weer buiten. Dat soort veranderingen maakt de zorg goedkoper, maar dat is niet nieuw. Daar zijn we al jaren mee bezig.'

De eerste

DSW is voor de tiende keer op rij de zorgverzekeraar die als eerste de premie bekend maakt. 'We zitten vrij laag qua premie en we gaan waarschijnlijk geen winst maken. Om die reden denk ik dat de andere verzekeraars niet onder onze premie zullen duiken. In hoeverre de andere verzekeraars aanhaken bij de prijs, blijft afwachten', stelt Oomen. Hij is in ieder geval niet bang voor de aangekondigde budgetpolis. 'Die budgetpolis is een grote marketingtruc. Schippers zegt dat deze polis beter en goedkoper is. Dan zegt ze eigenlijk dat de restitutiepolis duurder en slechter is. Dat is onzin. Op deze manier worden mensen bang gemaakt waardoor ze uiteindelijk extra betalen voor een duurdere restitutiepolis.'

Geld terug

Net als in 2013, wil DSW ook eind 2014 geld teruggeven aan de verzekerden. In 2013 heeft DSW besloten om, indien de kostenontwikkeling daar aanleiding toe geeft, een eenmaal vastgestelde premie in het lopende jaar neerwaarts bij te stellen. DSW was in 2013 de enige zorgverzekeraar die op deze wijze de premie aan het einde van het jaar met 12 euro heeft verlaagd. Het bedrag zal in de tweede helft van november bekend worden gemaakt.

6 reacties

 • tfmpeerdeman

  Zéééééér verstandig !

 • Seb

  Ik ga toch maar eens overstappen naar DSW, niet vanwege de prijs maar vanwege de restitutiepolis, waarmee ik als verzekerde keuzevrijheid heb. Achmea, waar ik nu verzekerd ben, is steeds meer voor mij aan het bepalen wat ik wel en niet mag. Ik lever steeds meer vrijheid en zelfredzaamheid in, en moet ook nog eens meer gaan betalen. Ik snap niet dat mensen dat prettig vinden en daarmee het oligopolie en de macht van de grote vier in stand houden.

 • DGo

  Chris Oomen for president! 😉

  Hij is blijkbaar geen lieverdje (zeggen zorgverleners uit zijn gebied), maar hij is nu in ieder geval bereid om 'het systeem' en de beoogde ontwikkelingen de maat te nemen.

  Waarom behoort DSW niet tot het clubje van grote zorgverleners? Dan wordt de status bereikt dat VWS ook naar hem gaat luisteren.
  Dat komt wellicht omdat de meeste Nederlanders (nog) niet te veel last hebben van het oligopolie van de 'grote 4'. En wanneer ze dat wel gaan krijgen omdat zij als consument van zorg, zullen zij de moed niet kunnen opbrengen om van zorgverzekeraar te veranderen.

 • Willy Gillissen

  Geachte Dhr. Oomen.

  Als wijkverpleegkundige houd ik ook mijn hart vast voor de komende transitie in de zorg. Ik merk nu al dat de zorgzwaarte in de praktijk behoorlijk toeneemt. Konden wij deze patiënten in het verleden langzaamgaan toe leiden naar een opname in een intamurale voorziening,dan zie ik dat deze patiënten nu steeds langer thuis wonen omdat de toegang tot intramurale voorzieningen steeds moeilijker wordt. Ergens moet de zorg aan deze, veelal ouderen en chronisch zieke patiënten, toch geleverd worden? Uiteraard gaan de kosten voor extramurale zorg dan omhoog. Dat heeft dus niets te maken met het gegeven dat ik ongeremd indiceer maar omdat ik gewoon meer zorg nodig heb voor deze patiënten. En ja, het is een ideefix dat mantelzorgers nog meer kunnen dragen aan zorg en last voor hun naaste. Ik vraag mij vaak af wie er het eerst aan onderdoor gaat. De patient of zijn naaste.!

  Wat vindt u van onderstaande casuïstiek die ik vorige week mee maakte: Er werd alarm gemaakt.' Dag Mevr. L. Wat is er aan de hand'. 'Zuster kan u niet even komen, ben zo benauwd'. Aangekomen bij Mevr. vertelde zij mij dat er eigenlijk niets was maar ze was zo eenzaam en verdwaalde in haar brein . Ook had ze al dokterspost en fysio gebeld.

  Ja, dit kost geld, maar iemand moet deze zorg toch op ,zich nemen. Of blijven we schuiven met deze kwetsbaren patiënten?

 • rechterkant

  allemaal angstzaaierij, of bedrog om zo snel mogelijk een marktwerking te creeren, mooi niet

 • GKMitrasing

  Zou fijn zijn als de redactie ook aandacht geeft aan het interview van Oomen bij Follow The Money: DE ZORGMARKT ZIT OP EEN DOODLOPENDE WEG’ Zie http://www.ftm.nl/exclusive/interview-dsw-directeur-chris-oomen-de-zorgmarkt-zit-op-een-dode-weg/

Of registreer u om te kunnen reageren.