Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Psychologen vinden gat in de markt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het is een psychologisch consult, het is gecodeerd als alternatieve geneeswijze en de verzekeraar vergoedt.
Psychologen vinden gat in de markt
Foto: Stockxchng

Het pas opgerichte Consultatiehuis in Amersfoort probeert deze nieuwe vorm van psychologische ondersteuning aan de man te brengen. De behandelaars coachen patiënten zonder verwijzing, zonder ‘stigmatiserend’ etiket en zonder eigen risico.

DSM

Voor een consult bij een reguliere psycholoog is een DSM-classificatie nodig, dat wil zeggen dat een patiënt een officieel vastgelegde stoornis moet hebben. Pas dan vergoedt de verzekeraar de behandeling uit het basispakket. Hiervoor moet een patiënt het eigen risico aanspreken.

Alternatief

Een behandeling bij het Consultatiehuis valt onder de alternatieve geneeswijzen en wordt vergoed uit het aanvullende pakket. Hiervoor is DSM-classificatie vereist. Wilma van den Brink-Messink, van het Consultatiehuis: ‘Wij hebben met de zorgverzekeraars afgesproken dat wij code 90 mogen voeren. Omdat het daarmee een alternatieve geneeswijze is, geldt het eigen risico niet. Verzekeraars vergoeden de behandelingen geheel of voor zeventig of tachtig procent.’

Zorginkoop

Alle vijf behandelend psychologen en specialistisch verpleegkundigen zijn BIG-geregistreerd. Sommigen werken voor een deel nog in de reguliere ggz. Zij schrijven geen medicijnen voor en als medische behandeling of onderzoek nodig is, dan adviseren zij de patiënt om naar de huisarts te gaan. De kosten voor een consult zijn 95 euro, vergelijkbaar met een consult bij een vrijgevestigd psycholoog. Omdat verzekeraars geen contracten afsluiten voor alternatieve zorg, hebben de zorgverleners bij het Consultatiehuis geen last van zorginkoopregels.

NIP

Het Nederlands Instituut van Psychologen wil niet ingaan op dit individuele geval omdat dit nog niet bij hen bekend is, zegt hoofd communicatie Arjen Konijnenberg: ‘In het algemeen kan ik zeggen dat het NIP voor kwalitatief goede en effectieve behandelingen is. Wij zijn tegen upcoding of andere vormen van verkeerd coderen.’

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Aanvulling op mijn vorige post: onverzekerde zorg, zoals burnout, aanpassingsstoornis of specifieke fobie maar ook basispakketzorg zoals een eetstoornis kan in dit stelsel wél vergoed door een niet- BIG geregistreerd behandelaar gedaan worden maar niet door een BIG geregistreerd en regulier werkende psycholoog en psychiater. En die niet- BIG geregistreerden krijgen daarvoor een hoger tarief dan wanneer patiënt zich wendt tot een BIG geregistreerd regulier werkzame professional, waar dan ook nog het eigen risico geldt.
    Kafka kon dit niet bedenken.

  3. Zo ontstaat dus in 2015 de situatie dat iemand met een eetstoornis die verzekerd is bij VGZ niet bij een reguliere vrijgevestigde psychiater of psycholoog terecht kan omdat VGZ aangegeven heeft dit niet meer in te kopen (of tegen absurde voorwaarden,praktisch dus niet, en zonder wetenschappelijke onderbouwing). Maar wel, met de juiste AV, tegen vergoeding, bij een niet- BIG geregistreerd alternatieve hulpverlener ‘onder behandeling’ kan gaan.
    Hetzelfde geldt voor de andere stoornissen die uit het basispakket vallen zoals werkgerelateerde problematiek (burnout) en aanpassings- en angststoornissen zoals fobieën.
    Dat is gewoon een afname in kwaliteit van gezondheidszorg, verkocht als het tegendeel ervan.

  4. Wat lees ik eigenlijk: een advertentie of een artikel door een redacteur van Zorgvisie? De strekking van het verhaal is zo kritiekloos (geen reactie van de zorgverzekeraar/ gebruikers) + een nette doorverwijzing naar hun website dat het ws toch een advertentie is.
    En daar zit ik niet op de wachten….

  5. Dé aanvullende verzekering bestaat niet. Als zorg niet in de basiverzekering wordtvergoed, kan een verzekeraar die zorg wel in een – volledig private – verzekering vergoeden. En mag dan een (strikt) toelatingsbeleid hanteren. Overigens maken zorgverzekeraars hele hoge winsten op de aanvullende verzekering. In 2012 was dat rond een half miljard.

  6. @ Alberts. Als de zorg niet in het basispakket valt dan gelden de regels van het basispakket ook niet. Het gaat hier om zorg die uit de AV vergoed wordt. Mensen die een AV aanvragen en dit soort zorg verwachten te gebruiken worden doorgaans geweigerd. Daardoor is deze zorg voor de verzekeraar wel te verzekeren.

  7. Warrig artikel.
    Voor zover ik kan nagaan op de website werken daar 3 mensen in plaats van 5 en al helemaal geen BIG geregistreerde psychologen, maar één BIG geregistreerde verpleegkundig specialist en 2 mensen zonder BIG registratie. Inderdaad wordt er alternatieve geneeskunde zoals NLP aangeboden. Dan is het dus terecht dat het vergoed wordt als alternatieve geneeswijze. Ik wist overigens niet dat het eigen risico dan niet geldt, raar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.