Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VWS: een ton goodwill per specialist

Vrijgevestigd medisch specialisten die willen overstappen naar loondienst, krijgen maximaal een ton vergoeding van het Rijk voor de waarde van hun onderneming. Totaal is er 125 miljoen euro beschikbaar voor het ‘goodwill’-fonds.
VWS: een ton goodwill per specialist
Foto: ANP Koen Suyk

De 'Regeling transitiegelden bij invoering integrale bekostiging medisch specialistische zorg' moet de overstap naar loondienst makkelijker maken voor vrijgevestigd medisch specialisten. De positie van de vrijgevestigd medisch specialisten verandert door de invoering van de integrale bekostiging per 1 januari 2015. Ze staan voor de keuze: in loondienst gaan of doorgaan als vrijgevestigd ondernemer. Voor de laatste route heeft de Orde van Medisch Specialisten enkele modellen afgesproken met de belastingdienst.

Goodwill obstakel voor loondienst

In loondienst gaan betekent over het algemeen een financiële achteruitgang. Een belangrijk obstakel voor het overdragen van de praktijk aan het ziekenhuis vormt de goodwill die medisch specialisten hebben betaald om zich in te kopen in een maatschap. Dat gaat vaak om twee tot drie ton. Een specialist die in loondienst gaat, is dat bedrag kwijt. Dat maakt deze route financieel onaantrekkelijk. Schippers signaleert dat probleem in haar Kamerbrief: 'Indien de specialist bij de overstap naar loondienst echter geen vergoeding krijgt voor zijn onderneming zal een dergelijke overstap door het ziekenhuis en de medisch specialist worden gepercipieerd als een minder aantrekkelijke optie dan het behouden van ondernemerschap.'

125 miljoen voor goodwill-fonds

Schippers wil met de subsidieregeling specialisten en ziekenhuizen een 'reële keuzemogelijkheid' bieden. Per specialist is er een ton beschikbaar. Specialisten kunnen vanaf 31 december 2014 aanspraak maken op het 'goodwill-fonds'. De aanvraag moet voor 1 juli 2015 binnen zijn. Een VWS-woordvoerder laat weten dat er in principe 125 miljoen euro voor de subsidieregeling beschikbaar is op de begroting voor 2015. De verwachting is dus dat maximaal 1250 van de circa 7200 vrijgevestigde medisch specialisten ervan gebruik zullen maken. Mochten er meer medisch specialisten overstappen, dan is er wellicht meer geld beschikbaar, want de regeling kent geen plafond. Specialisten die binnen vijf jaar toch weer vrijgevestigd specialist worden, zullen hun compensatie weer moeten terugbetalen aan VWS.

Smeermiddel

De vergoeding van een ton compenseert de financiële schade slechts voor een deel. De rest komt voor rekening van het ziekenhuis en de medisch specialisten zelf. Zij zullen daarnaast onderhandelen over inkomen, pensioen en een arbeidsovereenkomst. Compensatie van de goodwill maakt dus onderdeel uit van een totaalpakket. De Orde van Medisch Specialisten denkt dat de regeling zeker kan helpen om de overstap naar loondienst mogelijk te maken. Dat denkt ook Wout van der Linde van het financiële adviesbureau Sibbing en Wateler. 'De regeling kan een belangrijk smeermiddel zijn om de overstap naar loondienst mogelijk te maken. Stel dat een beginnend specialist twee jaar geleden twee ton heeft betaald aan goodwill, het ziekenhuis compenseert 60.000 euro en de regeling een ton. Dan blijft er nog een beperkt verlies over van 40.000 euro. Daar staat dan wel de zekerheid van loondienst tegenover. Dat is een afweging die elke specialist zelf moet maken.'

9 reacties

 • Asclepios

  Het is zoals hierboven terecht vermeld wordt.. te triest voor woorden. Je koopt als beginnend medisch specialist een praktijk over met een lening van de bank voor gemiddeld tussen de 2 en 3 ton. Nu word je gedwongen je praktijk te verkopen voor 1 ton..Blijft dus rest schuld over van tussen de 1 a 2 ton.. die je zelf nog even mag aflossen..als persoonlijke lening.. want je bent nu in loondienst..Maar ze compenseren je door 60.000 van je loon in te houden en dat over een aantal jaar aan je uit te keren alsof ze dat uit hun eigen zak halen.....Daarnaast wordt je ook nog afgeschilderd als een crimineel door iedereen die in de zorg benadeeld wordt....inderdaad typisch Nederlands...diepe zucht...

 • kindernay

  ...als een ondernemer (medisch specialist) een bedrijf voor een paar ton heeft gekocht en iemand anders (in dit geval het ziekenhuis) wil het bedrijf overnemen, is dat logisch dat er daarvoor betaalt moet worden. Zo werkt dat o.a. bij een zelfstandige bakker, bezinepomp houder, aanmemer, advocaten maatschap, etc.... en iemand vindt dat vreemd. Waarom wordt een medisch specialist die (door de overheid gecreerde situatie) indirect gedwonden is tot het verkopen van zijn/haar eerder gekochte onderneming/maatschap (aan het ziekenhuis) direct afgeschilderd als een boef ???? (als buitenlander wonend in Nederland verbaasd ik me telkens dat Nederlanders zo negatief kunnen zijn over hun docters die geweldig werk leveren en voor de beste medische zorg in Europa zorgen.(Tenminste tot dat de politiek zich hiermee gaat bemoein)
  (zie ook onderstaande link)
  http://www.healthpowerhouse.com/files/ehci-2013/ehci-2013-nl.pdf

 • Annemie Delissen

  Ik heb gehoord dat dit ook de bedoeling is bij de thuishulpen! Een ton euro s ter compensatie! Dus dit wordt nog spannend!

 • wouter@nu

  wat een briljant idee, typisch Nederlands!
  als dit in de nabije toekomst gaat leiden tot lagere zorgkosten, laat dan de zorgverzekeraar op voorhand meebetalen...!
  zoals door 'IKKE' reeds opgemerkt: daar zit het grote geld.
  ziekenhuizen mee laten betalen zoals door Wout van der Linde wordt geopperd, lijkt mij nogal kansloos. budgetten zijn inmiddels door de zorgverzekeraars dusdanig uitgeknepen, dat dit geen reële optie is.

 • IKKE

  en de zorgverzekeraars hebben nu al 23 miljard gewoon reserve staan! volgend jaar komen daar weer miljarden bij. betaald door ons nederlanders.
  waar blijft dat geld?????????????????

 • j

  ja hoor het mag wat kosten! het water naar de zee dragen!

 • Kaat

  Waar dat deld vandaan komt? Nou..... 'ouderen moeten volgend jaar meer belasting en zorgpremie betalen: de inkomensafhankelijke zorgpremie voor mensen zonder werk gaat omhoog'. D.w.z. alleen voor de mensen die hun hele leven hebben gewerkt en ook al gekort worden op hun pensioen. De grootverdieners, zoals deze specialisten, kunnen daarvan dus mooi worden gecompenseerd. Is dat evenwichtig en eerlijk beleid?

 • Jan Waal

  'het ziekenhuis compenseert 60.000 euro', uit welke pot betaalt het ziekenhuis dat geld dan geachte Sibbing?
  U gaat toch geen geld dat voor ziekenhuiszorg is bedoeld gebruiken om overbetaalde ondernemers te compenseren voor hun zelfgekozen bedrijfsrisico?
  En daarna zeker brullen dat er geen geld is voor dure medicijnen.
  Belachelijke regeling die wel aangeeft dat er nooit sprake is geweest van vrij ondernemerschap en dat het er zo ook nooit van zal komen

 • miek.roes

  Thuishulpen gaan ook vreselijk achteruit door oa de Alfa constructie. Deze mensen worden niet gecompenseerd. Waarom worden er met twee maten gemeten inNederland?

Of registreer u om te kunnen reageren.