Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

CZ weigert financiering wijkverpleegkundige

De samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars over de inzet van wijkverpleegkundigen verloopt moeizaam. Zo betaalt zorgverzekeraar CZ in zes van de acht Parkstad-gemeenten niet voor wijkverpleegkundigen.
CZ weigert financiering wijkverpleegkundige
Foto: ANP Koen Suyk

Een woordvoerder van regio Parkstad zegt dat 'op inhoudelijk vlak de nodige uitdagingen liggen om met CZ tot een goed overleg te komen over de inzet van wijkverpleegkundigen'. Onder Parkstad vallen de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal. De inzet van de wijkverpleegkundige, ook wel Zichtbare schakel genoemd, is lastig omdat de financiering voor deze functie erg beperkt is. 'CZ kan niet voor elke gemeente de inzet van de wijkverpleegkundige in de sociale wijkteams financieren, daar is simpelweg geen geld voor', aldus de woordvoerder.

Inzet Zichtbare schakel

Voor Parkstad betekent dit dat in slechts twee van de acht gemeenten een gedeelte van de inzet van de Zichtbare schakel in de wijkteams door CZ gefinancierd wordt. Dit gebeurt alleen in de wijken met het hoogste zorggebruik van Heerlen en Kerkrade.

'Overige gemeenten zien zich dus genoodzaakt om zelf de zichtbare schakel/wijkverpleegkundige in het sociale wijkteam te bekostigen omdat deze vaak een belangrijke spilfunctie in het team vervult', aldus de woordvoerder. Voor Heerlen betekent het concreet dat voor vier van de dertien Sociale Buurtteams de inzet van de Zichtbare schakel niet door CZ gefinancierd wordt. 'We zijn momenteel in overleg met zorgorganisatie Meander voor welke knelpunten dit zorgt in de praktijk. Ook zijn er vanuit het ministerie van VWS regiosecretarissen aangewezen om de brug tussen de financiers en gemeenten te slaan. We weten elkaar nu dus beter te vinden, ieder opererend vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Op 30 januari zullen we een samenwerkingsconvenant sluiten met CZ.'

CZ was bij het schrijven van dit artikel niet bereikbaar voor commentaar.

4 reacties

 • mvangeel@oikonim.nl

  Het ach en wee is niet van de lucht. Jammer dat weinigen willen bekennen dat zorg een schaars goed is waar we worden gedwongen te hoge premies voor te betalen. Het is een diefstal aan het worden. Dat komt doordat allerlei mensen en belangen groepen verzorgd worden en en anderen willen verzorgen van geld van gezonde mensen die premie betalen en niets aan zorg terug krijgen. Verlaging van de staats zorgpremie's ( we hebben tenminste drie soorten) met tenminste 20 % is hard nodig Het terugdringen van het staatspakket zorg ,waar verzekerden gedwongen worden te betalen , dient hoog op de agenda te komen staan Zeg het voort.

 • ziekmakend

  Wanneer worden we allemaal wakker uit de nachtmerrie veroorzaakt door de VVD met goedkeuring CDA vorige kabinet en nu PvdA??
  Geen enkele zorgverzekeraar lijkt baat te hebben in duurzame zorg, wel in goedkoop. Zeg dat dan!Zorginstellingen gaan dicht er zou meer zorg thuis komen: 2015: wijkverpleegkundigen huisartsen krijgen minder budget of zoals in Parkstad amper! Dit is toch bedrog? Zorgverzekeraars krijgen alles voor elkaar NZA uh/ NZ orgverzekerings A /.Mw schippers NZA en de Zorgverzekeraars lijken een modern kartel en dat mag dus. Owee als hulpverleners in overleg gaan LVH heeft hiervoor een boete gekregen. marktwerking? neen Poeteriaanse VVD methodiek . Poetin en Erdogan zouden hier heel trots op zijn die totaltaire werkwijze van Mw schipper met van Rijn in haar kielzog. Zielmakend

 • B21

  Dit is nu een mooi voorbeeld van een steeds grotere verschuiving van invloed en macht naar zorgverzekeraars, economische conglomeraten die gericht zijn op omzet en nu niet bepaald het belang van zorg laten prevaleren.
  Met recht bestaat er dan ook grote vrees voor dat wat zorgbehoevenden nog kunnen verwachten vanuit het zo betrokken Den Haag.

 • Teceer

  CZ laadt hiermee in zekere zin de verdenking op zich niet het belang van haar individuele verzekerde(n) maar het financiële belang van het macrobudget centraal te stellen. jammer. de regierol gaat kennelijk voor de relatie met de klant, de verzekerde.

Of registreer u om te kunnen reageren.