Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Erbudak moet 1,7 miljoen terugbetalen

Ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis moet ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.
Erbudak moet 1,7 miljoen terugbetalen
Foto: ANP

Erbudak werd in maart 2013 vanwege conflicten ontslagen. Volgens haar was het ontslag om valse redenen gegeven, waarop zij een procedure tegen het ziekenhuis aanspande. Zij eiste een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro en een schadevergoeding van circa 600.000 euro. Die vorderingen wijst de rechtbank af.

Terecht ontslagen

Volgens de rechtbank is zij terecht ontslagen en de vorderingen van Erbudak worden daarom afgewezen. Het Slotervaart wist aannemelijk te maken dat er al langer spanningen bestonden in de raad van bestuur en dat er nadat Erbudak in eerste instantie was geschorst ernstige zaken boven water waren gekomen die haar ontslag rechtvaardigen. Zo heeft zij ten onrechte aanzienlijke bedragen aan het ziekenhuis onttrokken ten gunste van haarzelf, haar vennootschappen en kinderen, aldus de rechtbank.

1,7 miljoen

Het bedrag dat Erbudak dient te betalen is als volgt opgebouwd:

 • 1.000.000 euro – Privéschuld Erbudak aan Simed
 • 250.000 euro – Ten behoeve van Meromi Participaties (ter verwerving van onder meer aandelen in Drimpy), zonder dat er een verplichting bestond van Slotervaartziekenhuis tot betaling en zonder dat de betalingen Slotervaartziekenhuis ten goede zijn gekomen.
 • 223.535,41 euro – wegens voorschot op het salaris
 • 143.551,88 euro - wegens privé-uitgaven gedaan met de creditcard van Slotervaartziekenhuis
 • 61.535,00 – Aan facturen voor privéaangelegenheden. Het betreft onder meer vliegtickets, chauffeursdiensten, advieswerk met betrekking tot de overname van Beyond Medical B.V. (een vennootschap waarvan Meromi Participaties) en tickets voor een concert van Pearl Jam.
 • 45.000 euro – Uit de kluis opgenomen gelden zonder deugdelijke onderbouwing

Hotel en resort in Turkije (Simed)

Erbudak heeft volgens de rechter op eigen initiatief, zonder overleg met haar medebestuursleden en de aandeelhouder, onrechtmatig gehandeld door het Slotervaartziekenhuis 1 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Simed te laten betalen in verband met de aankoop van grond voor een hotel en resort in Turkije.

Meromi Participaties

Daarnaast heeft Erbudak 250.000 euro geïnvesteerd in ict-platform Drimpy via Meromi Participaties, waar Erbudak zelf enig aandeelhouder van is. Zij had daarvoor advies moeten vragen aan de raad van commissarissen, oordeelt de rechter. Zeker omdat geld van het Slotervaartziekenhuis is gebruikt.

Persoonlijke uitgaven

Tijdens de rechtszaak komt er een lijst met uitgaven aan bod die door Erbudak zijn betaald via de creditcard van het Slotervaart. Het totaalbedrag komt neer op 143.551,88 euro aan privé-uitgaven. Erbudak kan tijdens de rechtszaak niet aantonen dat deze uitgaven zijn gedaan voor zakelijke doeleinden. Volgens het Slotervaart heeft Erbudak het geld onder andere uitgegeven aan sieraden, kleding/tas(sen), vliegreizen, vakanties, taxi's en een personal fitnesstrainer thuis.

De administratie van het ziekenhuis laat vervolgens zien dat Erbudak in elf keer een bedrag van 45.000 euro uit de kluis opgenomen tussen 2010 en 2013. Dit is zonder overleg met medebestuurders gebeurd. Erbudak legt tijdens de zitting uit dat het geld is gebruikt voor zakelijke reizen. Zij kon echter niet bewijzen om welke dienstreizen het zou gaan. Ook mist de rechter uitleg over waarom daarvoor contante bedragen moesten worden opgenomen, laat staan dat wordt verantwoord hoe deze vervolgens ten behoeve van Slotervaartziekenhuis zijn aangewend.  De rechter vindt daarom dat zij het bedrag terug dient te betalen aan het ziekenhuis.

Verkeersboetes

Tijdens de rechtszaak zijn ook verkeersboetes aan de orde gekomen. Met de BMW die op naam van Erbudak stond is een totaal van 7606 euro aan verkeersboetes verzameld. Doordat Erbudak niet de enige was die in de auto reed, kon onvoldoende bewezen worden wie voor de boetes verantwoordelijk is geweest. De rekeningen kunnen zodoende niet op Erbudak afgeschoven worden.

Hoger beroep

'Het is jammer dat met betrekking tot de onderwerpen die behandeld zijn, buiten de leugens en ontkenningen van mijn ex-collega-bestuurders Beijnen en Brandjes, verder niemand is gehoord. Wellicht dat de rechter in hoger beroep daar ruimte voor maakt', aldus Erbudak in een eerste reactie.

Lees ook: Erbudak vertrokken naar Turkije

3 reacties

 • fred

  Ronduit een ernstige en trieste kwestie.
  Het gaat hier wel om gemeenschapsgeld dat bestemd is voor zieke mensen.
  Vriendelijke groet

 • DGo

  Had het Slootervaart geen controller zodat deze het losbandige uitgavenpatroon bij de RvT had kunnen melden?

 • mvbars

  '...en tickets voor een concert van Pearl Jam.'

  Nice touch Mark. Een vleugje goede smaak verstopt tussen al dat smakeloze graaien..

Of registreer u om te kunnen reageren.