Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Oomen krijgt geen toegang meer tot ZN-stukken’

Het conflict tussen zorgverzekeraar DSW en de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) loopt steeds hoger op. Bestuursvoorzitter Chris Oomen van DSW krijgt geen toegang meer tot de bestuursstukken van ZN. Dat meldt de NOS.
‘Oomen krijgt geen toegang meer tot ZN-stukken’

Elke zorgverzekeraar die lid is van Zorgverzekeraars Nederland heeft recht op een plek in het bestuur en daarmee inzage in de bestuursstukken. DSW wil niet in het bestuur zitten, omdat voorzitter Oomen het niet eens is met de lijn van de organisatie. Oomen heeft de bestuursstukken wel nodig voor het uitoefenen van zijn taak als zorgverzekeraar. Dan gaat het bijvoorbeeld om standpunten van het ministerie van VWS of afspraken over experimenten met de vergoeding van bepaalde vormen van zorg.

Vertrouwelijkheid

ZN wil alleen schriftelijk reageren op berichtgeving van de NOS. De organisatie bevestigt de stap tegen Oomen. 'Reden daarvoor is dat hij er blijk van gegeven heeft de gebruikelijke en gewenste vertrouwelijkheid rond deze stukken niet in acht te willen nemen.'

Collega-zorgverzekeraars

Oomen is kritisch over het beleid van de branchevereniging en over het optreden van een aantal van zijn collega-zorgverzekeraars. Die beticht hij ervan 'onmaatschappelijk hoge winsten te maken' ten koste van hun verzekerden. Verder is Oomen het oneens met plannen van ZN om te komen tot een drastische beperking van het aantal Spoedeisende Hulpen in Nederlandse ziekenhuizen. Ook keert hij zich tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze.

7 reacties

 • Aad Cense

  Wanneer
  1 Oomen de stukken van ZN niet meer mag zien
  2 Schippers kort daarna verklaart dat 'de specialisten hun tomaten niet naar de zorgverzekeraars moet gooien, maar naar haar = hun opdrachtgeefster selectieve inkoop

  mogen we concluderen dat de stukken strategieafspraken tussen minister en ZN bevat over die inkoop en art13

 • Alberts

  Lees het interview op Follow the Money. Niet mis wat daar gezegd wordt.

 • KlaasAuke

  Ben het met 'Onderwater' eens. Klaas Folkerts.

 • Onderwater

  ZN wees zuinig op partijen die een ander geluid laten horen. Koester het andere en vooral kritische geluid van DSW binnen eigen geledingen. Daar komt u maar ook de verzekerden verder mee!!

 • Van Veen

  Dit zegt iets over de transparantie van ZN. Blijkbaarhebben ze genoeg te verbergen voor hun 'klanten'.

 • Robocop

  De 4 grote verzekeraars willen de zaken onder elkaar regelen. Een tegengeluid is niet wenselijk, daarom wordt Oomen zoveel mogelijk monddood gemaakt. Schandelijk gedrag dat Schippers blijkbaar goedkeurt. Van Boxtel is de grootste hypocriet van allemaal: wel Oomen betichten van beïnvloeding van de 1e kamer terwijl hij zelf in een dubbelrol zit di hem eker niet onafhankelijk maat: 1e kamerlid en baas van Menzis.

 • FJJ Conijn

  In dit licht ook lezenswaardig: http://www.telegraaf.nl/binnenland/23427874/__Senator_Van_Boxtel_schiet_uit_slof__.html: senator Van Boxtel werd woedend toen hij DSW-directeur Oomen ontwaarde bij demonstranten tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze.

Of registreer u om te kunnen reageren.