Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Spijkenisse MC wordt verrichtingencentrum

Geen opnames meer voor interne geneeskunde en longziekten. Alleen voor snijdend specialismen is nog plaats.
Spijkenisse MC wordt verrichtingencentrum
Foto: ANP/Arie Kievit

Spijkenisse Medisch Centrum profileert zich als centrum voor planbare zorg en ouderenzorg. Alle bedden voor beschouwend specialismen verdwijnen. In het weekend is de kliniek gesloten. De spoedpost blijft dagelijks open van 7.00 tot 21.00 uur. Dat meldt het ziekenhuis vandaag.

Poliklinieken

Poliklinisch kunnen patiënten nog wel bij alle specialisten terecht. Enkele specialismen, zoals cardiologie, neurologie en oogheelkunde, breiden uit. Kleine specialismen als kindergeneeskunde, allergologie, plastische chirurgie en reumatologie, worden aangeboden als buitenpoli van een ander ziekenhuis uit de regio. Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zal de revalidatie binnen het Spijkenisse MC aanbieden. Een en ander heeft gevolgen voor het personeel op de betrokken afdelingen.

Snijdend specialismen

De opnameafdelingen van de beschouwend specialismen verdwijnen, evenals de chemokuren voor longziekten. Bestuurder Martin Verveer kondigde het eind december al aan: 'We kunnen niet alle poortspecialismen blijven aanbieden. Het klinisch profiel, de 24-uurs zorg, daar zitten de kosten op. In elk geval willen we doorgaan met bedden voor snijdende vakken, daar zit onze winst.' Ook richt het ziekenhuis zich op ouderenzorg. Het aantal 65-plussers in de regio neemt volgens de prognose tot 2020 toe met 43 procent.

Ontslagen

Eerder werd nog gesproken van 'enkele tientallen' mensen die hun baan kwijt zouden raken. Dat blijkt nu 60,5 fte te zijn. Gedwongen ontslagen zijn niet uit te sluiten. Binnen enkele weken wil het ziekenhuis bekendmaken om wie het gaat. De werkprocessen van alle poliklinieken veranderen. Balie-assistenten zullen administratieve werkzaamheden op de poliklinieken gaan doen en doktersassistenten worden alleen nog ingezet voor medisch ondersteunende handelingen op de poliklinieken.

Het maken van afspraken voor de poli wordt gedecentraliseerd. Dit heeft gevolgen voor de formatie van het Inschrijf- en Afsprakenbureau. Halverwege het jaar zullen aanpassingen volgen bij de overige ondersteunende diensten, zoals onder andere de ICT- en HR-afdeling.

Miljoenentekort

Een tekort van 6 miljoen euro voor dit jaar en een begroting voor 2015 die niet sluitend is te krijgen, vormen de oorzaak van de reorganisatie en de ontslagronde. In 2017 zou het ziekenhuis, met een omzet van 41 miljoen euro, weer winst moeten gaan maken.

Eén reactie

  • bezorgde

    Zorgvisie: blijf vooral de ontwikkelingen hier volgen, want veel ziekenhuizen in de regio's zullen met het doorvoeren van de centralisaties iets vergelijkbaars te wachten staan. Afname van allround zorg en integrale benadering, verschraling. Verder geeft deze ontwikkeling een fikse toename in kilometers en tijd op kosten van clienten en mantelzorgers en milieu. Maar ja..wie wist ooit wat voor impact zijn politieke keuze zou krijgen?

Of registreer u om te kunnen reageren.