Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Cheque voor thuishulp verkrijgbaar in 40 gemeenten

In zo’n veertig gemeenten kunnen burgers met dienstencheques of dienstenvouchers betalen voor hulp bij het huishouden. Daarmee is het gebruik van dienstenvouchers al voor meer dan 10 procent van de bevolking beschikbaar. Dat meldt het Landelijk Platform Dienstenvouchers, dat de vouchers in opdracht van gemeenten administreert.
Cheque voor thuishulp verkrijgbaar in 40 gemeenten
Foto: iStock

Het platform meldt verder dat de veertig gemeenten zich de afgelopen drie maanden hebben aangemeld. De verwachting is dat aan het einde van dit jaar burgers in honderd gemeenten met dienstenvouchers kunnen betalen voor huishoudelijke hulp. Dat is 35 procent van de bevolking. De eerste aanmelders zijn vooral grotere gemeenten in de Randstad, Midden-Nederland en het westelijke deel van Brabant.

Huishoudelijke Hulp Toelage

De dienstenvoucher geeft burgers het recht om voor een kleine eigen bijdrage huishoudelijke zorg en ondersteuning in te huren. Over het algemeen gaat het om een bedrag van 5 tot 7 euro. De rest van de kosten van de hulp wordt vergoed uit de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) die het kabinet sinds begin dit jaar heeft ingesteld. Bijna alle gemeenten in Nederland maken gebruik van de regeling maar zijn nog doende deze te implementeren. Veel gemeenten geven de dienstenvouchers aan mantelzorgers zodat die worden ontlast. Daarnaast komt het voor dat vouchers ter beschikking worden gesteld aan mensen met een uitkering of mensen boven een bepaalde leeftijd.

Administratieve rompslomp

Het Landelijk Platform Dienstenvouchers heeft namens en voor gemeenten en aanbieders een digitaal systeem georganiseerd dat de dienstenvouchers registreert, int, factureert en uitbetaalt. Door de standaardisatie en het grote volume kunnen dienstenvouchers zo veilig en efficiënt worden verwerkt. Dit leidt ertoe dat administratiekosten laag blijven en gemeenten, zorgaanbieders en gebruikers van de HHT-regeling nauwelijks administratieve rompslomp hebben.

3 REACTIES

  1. Kleine bijdrage? Onzin, het komt vaak nog bovenop de bijdrage die door het CAK wordt geheven op andere voorzieningen. Mensen met een laag inkomen komen door dit systeem nog verder in de problemen. Daarnaast is er dus weer een bureaucratisch landelijk moloch wat deze 'Zorg op de bon' weer draaiende houdt, dus evengoed uitvoeringskosten voor de gemeenten.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.