Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Jos de Blok zet vraagtekens bij opzet pilot Zilveren Kruis

Buurtzorg Nederland heeft bedenkingen over de opzet van de pilot wijkverpleging van Zilveren Kruis . ‘Het gaat te snel en te drastisch.
Jos de Blok zet vraagtekens bij opzet pilot Zilveren Kruis

Niet alleen de verliezers in de pilot met de wijkverpleging van Zilveren Kruis hebben kritiek, ook de winnaars hebben bedenkingen. Buurtzorg Nederland is door Zilveren Kruis aangewezen als voorkeursaanbieder in Utrecht. Dat Zilveren Kruis kiest voor een systeem met veel minder zorgaanbieders per wijk, kan de Blok op zich begrijpen omdat het zorgaanbieders de gelegenheid biedt echt in te zetten op preventie.

Zilveren Kruis gaat te snel

Maar directeur Jos de Blok vindt dat de zorgverzekeraar veel te snel gaat, zo zei hij in september bij een hoorzitting van de Tweede Kamer over wijkverpleging. In een toelichting op zijn uitspraken verklaart De Blok dat het verstandiger is om partijen meer de tijd geven om zich aan te passen. 'Het geeft nu enorme spanningen. Voor verliezers wordt het enorm onaantrekkelijk gemaakt om nog zorg te leveren in wijken. Ze krijgen nog maar 75 procent van het tarief. Dat is niet kostendekkend. Voor bestaande aanbieders die veel cliënten hebben in wijken kunnen de verliezen snel oplopen. Careyn kan zo in enkele maanden op tonnen verlies zitten. Wij kunnen goedkoper offreren, omdat wij erin slagen om met minder uren zorg aan cliënten en toch betere gezondheidsresultaten te behalen.' De Blok heeft geen twijfels of Buurtzorg het in Utrecht wel kan waarmaken. Hij hoopt met Careyn goede afspraken te maken. Ook in Zwolle kan Buurtzorg in twee wijken aan de slag als voorkeuraanbieder, in één wijk als onderaannemer.

Martin van Rijn steunt pilot

De pilot met de wijkverpleging die zorgverzekeraar Zilveren Kruis organiseert in Utrecht, Zwolle en Hardenberg stuit op breed verzet. Huisartsen in Utrecht hebben hun zorgen verwoord in een brief aan Zilveren Kruis. Ze maken zich zorgen over de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen die hun vaste zorgverlener kwijtraken. Ook zien ze de korting van 25 procent op het tarief dat de zorgverzekeraar stelt voor onderaannemers als een bedreiging. Ook diverse Tweede-Kamerleden hebben vorige week hun zorgen geuit over de pilot van Zilveren Kruis. Bestaande samenwerkingsverbanden worden onherstelbaar doorkruist, waardoor het niet mogelijk zal zijn om de klok terug te draaien, zo zeiden onder meer de oppositiepartijen CDA, SP en PVV. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vindt het te vroeg om de pilot te beoordelen en wil Zilveren Kruis de vrijheid geven om te experimenteren.

Rechtszaken ingetrokken

Vier thuiszorgorganisaties hebben rechtszaken aangespannen tegen Zilveren Kruis. Daarvan zijn er twee inmiddels ingetrokken. Dat zijn Zorgwacht en Zorgzaam. De advocaten van Careyn en Zilveren Kruis hebben vorige week ook onderhandeld over intrekking van de rechtszaak, maar zij komen er niet uit. Bestuurder Rob van dam wil graag bestuurlijk overleg met Zilveren Kruis, maar daartoe is de verzekeraar niet bereid. De rechtszaak zal dienen op 30 oktober. Ook Driezorg koerst nog steeds aan op een rechtszaak. Die dient op 27 oktober.

Innoveren tijdens de transformatie langdurende zorg

De decentralisatie van de zorg is een botsing van culturen. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen wereld tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning van mensen thuis. De bezuinigingen zetten onderhandelingen op scherp. Hoe ontstaan succesvolle innovaties bij deze transformatie? Laat u inspireren op het Zorgvisie-congres op 1 december door onder meer Jan Rotmans, Anne-Mei The, Doekle Terpstra, Tim Robbe en Ard Leferink. De directeur zorginkoop langdurige zorg van Menzis, Jan Megens, zal spreken over de zorginkoop wijkverpleging en de samenwerking met gemeenten.

Of registreer u om te kunnen reageren.