Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Plan Zilveren Kruis voor vergoeding dure medicijnen

Zilveren Kruis wil volgend jaar alle uitgaven aan dure geneesmiddelen betalen voor ziekenhuizen die akkoord gaan met een totaalplan voor doelmatiger verstrekking en gezamenlijke inkoop. Dat heeft directeur Zorginkoop Olivier Gerrits bekendgemaakt.
Plan Zilveren Kruis voor vergoeding dure medicijnen
Foto: iStock

'Dit is een manier om het komende jaar met de dure geneesmiddelen binnen de kaders van het hoofdlijnenakkoord te blijven', aldus Gerrits. De zorgverzekeraar bespreekt het initiatief in de lopende onderhandelingsronde met de ziekenhuizen. Eerder is Zilveren Kruis met negentien ziekenhuizen opgetrokken bij de inkoop van een aantal dure medicijnen.

Vergoeding

In het vrijdag gelanceerde plan gaat de verzekeraar de vergoeding van dure medicijnen betalen via nacalculatie. Dat betekent dat het budget voor de medicijnen niet meer van te voren vaststaat maar kan meebewegen met de vraag. Dit gebeurt alleen wanneer het ziekenhuis zich aan een aantal voorwaarden houdt. Naast doelmatige verstrekking, gaat het om het tegengaan van verspilling door bijvoorbeeld te voorkomen dat restanten van dure medicijnen moeten worden weggegooid, om nauwgezette registratie en om de inzet van biosimilars. Dat zijn nagemaakte biotech-medicijnen als vervanger van dure medicijnen waarvan het patent is verlopen. De verzekeraar gaat de prestaties van de ziekenhuizen elk kwartaal controleren. Als afspraken niet worden nagekomen, zal de vergoeding worden gekort.

Verantwoordelijkheid

De gekozen oplossing biedt alleen voor de korte termijn uitkomst. De uitgaven aan dure geneesmiddelen blijven de komende jaren stijgen. Volgens Zilveren Kruis gaat het om een uitgavengroei van 10 procent per jaar. Op het ogenblik geeft de verzekeraar al 650 miljoen euro per jaar uit aan dure medicijnen. 'Je wilt dat patiënten toegang houden tot de nieuwste geneesmiddelen en dan zullen verzekeraar en ziekenhuis samen naar oplossingen moeten zoeken. We moeten alle mogelijkheden benutten die er zijn', aldus Gerrits. Hij vindt dat ook VWS de komende jaren op dit dossier 'zijn verantwoordelijkheid moet nemen'.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.