Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Voor miljoenen aan zorgobligaties op het punt van uitgifte

De eerste twee zorgorganisaties staan op het punt om emissies te doen van zorgobligaties. Dat zei Aad Koster van ActiZ op Zorgvastgoed 2015 afgelopen donderdag in Amersfoort. Met iedere emissie zal tussen de vijf en tien miljoen euro aan vreemd vermogen worden opgehaald.
Voor miljoenen aan zorgobligaties op het punt van uitgifte

Welke twee zorgorganisaties eind 2015 of begin 2016 obligaties zullen uitgeven, kan scheidend branchedirecteur Koster nog niet zeggen. 'Het zijn partijen die de uitgifte hebben ingebed in hun vastgoedstrategie en die op deze nieuwe manier beleggers willen aantrekken om te investeren.' ActiZ is partner van NL Zorgobligatie. Dat is het vereenvoudigd programma voor de uitgifte van obligaties. Met dit programma hoopt ActiZ de samenleving nauwer te betrekken bij de zorg en ondersteuning voor ouderen. Aan de obligatie is ook een crowdfunding-formule gekoppeld. Koster: 'Zo kunnen niet alleen beleggers op de beurs investeren maar kunnen ook particulieren zorgobligaties kopen. De crowdfundingsacties halen naar verwachting minder geld op, waarschijnlijk genoeg voor het financieren van één pand of één verbouwing. De institutionele beleggers op de beurs zullen voor groter kapitaal gaan zorgen voor de grotere vastgoedprojecten.'

Rendement

Het rendement verschilt per emissie. 'Je moet denken aan percentages tussen de 2 en 3 procent. Dat is niet heel hoog maar nog steeds meer dan wat de banken uitkeren. Het belangrijkste punt is dat het veilige investeringen zijn en investeringen met een mooi maatschappelijk doel. Namelijk het toekomstbestendig maken van de Nederlandse ouderenzorg.'

WFZ

Koster verwacht veel van de zorgobligaties. 'Heel veel leden van ActiZ hebben hun interesse inmiddels al kenbaar gemaakt bij ons. En kijk naar de recente casus van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Die hebben nu groen licht van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) om met crowdfunding te beginnen. Dat is een teken dat de tijd rijp is. Geen wonder als je ziet wat de opstelling van banken is bij het uitgeven van bouwleningen. Maar ook instituties als de Stichting Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) willen niet meer voor honderd procent borgen. Het is een gevolg van het scheiden wonen en zorg en een logische stap dat we als samenleving zelf de huisvesting particulier gaan financieren.'

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Eén reactie

  • Esther Nieuwenhuizen , Novire

    Nu maar hopen dat er sprake is van een initiele businesscase (uiteindelijk onafhankelijk van de oude collectieve kostprijs) die aansluit bij de inkomsten van de burger zodat er sprake is van verantwoord en duurzaam ondernemerschap.

Of registreer u om te kunnen reageren.