Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Durfinvesteerders pompen miljarden in gezondheidszorg

Private investeerders hebben in het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd 1,46 miljard dollar in de zorg geïnvesteerd. Het geld gaat vooral naar start-ups die zich bezighouden met big data, biotechnologie en online planningsapplicaties. Ook in de Nederlandse gezondheidszorg ziet partner Karina Kuperus van KPMG Plexus het aantal start-ups groeien. In het derde kwartaal van 2015 ging 174 miljoen euro naar Nederlandse start-ups.
Durfinvesteerders pompen miljarden in gezondheidszorg
Foto: iStock

De wereldwijde zorg mag zich verheugen in een steeds grotere belangstelling van durfinvesteerders. Uit de internationale analyse van private equity door KPMG en CB Insights blijkt dat 'healthcare' na 'technology' de belangrijkste sector is geworden voor durfkapitalisten. 'In de sector zagen we voorheen investeringen door grotere ondernemingen in de 'late stage start-ups', de meer volwassen ondernemingen', zegt Kuperus. 'Tegenwoordig gaan er steeds vaker grote bedragen naar jonge bedrijven met innovatieve technologie. Zo investeerde Founders Fund tweehonderd miljoen dollar in Stem CentRx. Een bevestiging dat een aantal van oudsher op de technologie gerichte financiers flink aan het investeren is in zorginnovatie.'

Nederlandse markt

Nederlandse voorbeelden van start-ups die grote investeringen binnenslepen zijn er ook. In totaal werd in het derde kwartaal van 2015 174 miljoen euro gestoken in Nederlandse start-ups. Hierbij noemt Kuperus onder andere 8,3 miljoen euro voor Audion Therapeutics dat een medicijn tegen doofheid ontwikkelt en WOLK Company. Dit innovatieve bedrijf uit Den Haag maakt een soort airbags voor ouderen om heupbreuken te voorkomen. Het heeft vijftig miljoen euro uit het start-up fund van het ministerie van Economische Zaken ontvangen. 'En het privaat gefinancierde Zesty uit het Verenigd Koninkrijk heeft zich ook op de Nederlandse markt gevestigd. Dat is een bedrijf dat software ontwikkelt om heel eenvoudig afspraken in te boeken met zorgverleners en recensies te plaatsen.'

Disruptive technology

Het klimaat om opgepikt te worden door investeerders wordt dus steeds beter voor jonge start-ups. 'Het is natuurlijk wel zo dat het in landen als China veel makkelijker is om de zorg te verbeteren door nieuwe technologie. Daar zijn hele grote gebieden nog maar zeer beperkt ontwikkeld qua healthcare. Nederland staat in de top-5 van beste gezondheidszorgstelsels dus hier is het lastiger. Toch zie ik veel projecten van 'disruptive technology' ontstaan. Hierbij gaat het om vernieuwingen die de bestaande orde overhoop gooien of overbodig maken. Denk aan Uber in de taxiwereld. In de zorg kan het bijvoorbeeld gaan om de inzet van robotics bij dementie. Het zal in Nederland niet anders zijn dan in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk waar nieuwe technologie op gebieden als big data, het onderzoek naar kanker, en e-health een enorme vlucht neemt. Private equity fondsen zien dat ook en springen hier nu massaal op in.'

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.