Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa bemiddelt bij ruzies inkoop wijkverpleging

NZa-voorzitter Marian Kaljouw werpt zich op als bemiddelaar in de conflicten die er in het land zijn omtrent de zorginkoop wijkverpleging.
NZa bemiddelt bij ruzies inkoop wijkverpleging
Foto: stockxchng

Zij vertelt dit in een interview met Zorgvisie.

NZa

Kaljouw heeft zorgaanbieders en zorgverzekeraars uitgenodigd om in december naar het kantoor van de NZa te komen in Utrecht om daar in alle rust met elkaar te praten. De NZa is daar geen partij in maar komt toch in actie, legt Kaljouw uit: 'De NZa gaat niet over de wijze waarop zorgverzekeraars hun zorginkoop inkleden. Maar ik zie ook de onrust en de zorgen. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars gaan er te vaak met gestrekt been in en dat gaat het probleem niet oplossen. Ik hoop dat zij er samen in redelijkheid en billijkheid uit kunnen komen. Zo'n proces faciliteren, is wél wat de NZa kan doen.'

Wijkverpleging

De onrust is in het hele land merkbaar. De zorginkoop wijkverpleging is in volle gang omdat deze in 2016 onder de Zorgverzekeringswet komt te vallen. Zorgverzekeraars vinden dat het wel wat doelmatiger kan en drukken de prijzen, zorgaanbieders beschuldigen zorgverzekeraars ervan te ver onder de vastgestelde maximumprijs te gaan zitten. Volgens hen gaat dit ten koste van de kwaliteit. BrabantZorg wil daarom geen contracten afsluiten met Menzis en DSW. In Utrecht spande Careyn een rechtszaak aan tegen Zilveren Kruis die volgend jaar met een pilot wijkverpleging begint onder andere in Utrecht.

Lees meer in het interview met Marian Kaljouw in Zorgvisie magazine, nr. 12, 27 november 2015

Eén reactie

  • ziekmakend

    De NZA gaat bemiddelen?
    Ben ik benieuwd wat dat gaat opleveren.
    De Z in NZA staat in de praktijk niet Zorg maar Ziektekostenverzekeraar?
    Die gestrekte benenhouding bij hulpverleners is een REACTIE op alle zorgverzekeraars die er eigenlijk altijd met gestrekte benen in gaan( of je achteraf als niemand kijkt alsnog een dreun geven) en dit winnen omdat zij veel meer geld en dure juristen hebben. Hulpverleners willen hulp verlenen best kritisch zijn( of dit leren) hoeveel zorg is genoeg. Nu is een kleine 50% tijd administratietijd( alles opgeteld) en daar baal ik dagelijks van dus die irritatie zit nu op 100%

Of registreer u om te kunnen reageren.