Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Gedoe over bekostiging DICA

Wie betaalt de rekening van de kwaliteitsregistraties van het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA)? Partijen kunnen geen overeenstemming vinden over de financiering.
Gedoe over bekostiging DICA

Dat de bekostiging van de kwaliteitsregistraties van meet af aan een uitdaging was, vertelden DICA-directeur Eric Hans Eddes en DICA-voorzitter Rob Tollenaar in het juni-nummer van Zorgvisie. Tollenaar en Eddes gingen in 2008 langs bij alle stakeholders, maar niemand wilde betalen. Alleen de farmaceut Roche kwam over de brug met een paar ton. De subsidieaanvraag langs reguliere kanalen liep dood. Via contacten bij het project Zichtbare Zorg kregen Tollenaar en Eddes audiëntie bij de toenmalige VWS-minister Ab Klink. De minister gaf projectsubsidie, met de voorwaarde dat veldpartijen de structurele financiering voor hun rekening zouden moeten nemen. Die fase is nu aangebroken, nadat eerder Zorgverzekeraars Nederland de subsidie van VWS had overgenomen.

DICA-registratie kost 5,000 euro

Maar van een leien dakje gaat het niet. Ziekenhuizen klagen over de alsmaar oplopende rekeningen. Zij betalen een vast bedrag om mee te doen aan DICA, een bedrag per registratie en een tarief per aantal patiënten. Eén registratie kost, net als in Zweden, 5000 euro. De hoogte van de rekening verschilt per ziekenhuis, vertelde Eddes in juni aan Zorgvisie: 'Het hangt af van de omvang en aan hoeveel en wat voor soort registraties je deelneemt. Een middelgroot ziekenhuis dat aan vier meedoet, betaalt zo'n 20.000 euro. Ziekenhuizen krijgen er geen extra geld voor; dat is nog wel een dingetje. Het ziekenhuisbudget ligt vast, dus nu is het een hap uit de bestaande taart. Wij begrijpen wel dat ziekenhuizen baat hebben bij een grotere taart.'

Overleg over DICA

DICA is al heel lang in overleg met de NVZ en de academische ziekenhuizen (NFU). Zij hebben een jaar geleden de projectsubsidie met een jaar verlengd. Maar die periode is bijna voorbij en er is nog altijd geen zicht op wie straks de rekening gaat betalen. Mogelijk klopt DICA op het laatste moment aan bij de zorgverzekeraars en de Federatie van Medisch Specialisten, meldt het FD.

Voortbestaan DICA niet bedreigd

Desgevraagd laat Eddes weten dat het voortbestaan van DICA niet op het spel staat. 'Voor vijf registraties bestaat er al structurele bekostiging. Vijf andere registraties zouden dit jaar ook overgaan naar structurele bekostiging uit de ziekenhuisbudgetten, maar de NVZ en de NFU vonden dat nog te vroeg. Ze vrezen dat de rekening te hoog wordt voor ziekenhuizen. We hebben nu wel een principeakkoord voor 2016. Dat hoeft alleen nog maar bestuurlijk geaccordeerd te worden. Van de andere tien registraties loopt de projectsubsidie gewoon door.'

Meer kwaliteit levert geld op

Tollenaar benadrukt in het interview met Zorgvisie dat ziekenhuizen ook geld besparen met de kwaliteitsregistraties: 'Als je minder patiënten met complicaties hebt, bespaart dat middelen en bezetting. Alleen die voordelen worden niet gerealiseerd op de afdeling waar de rekening binnenkomt. Bij de darmkankerregistratie wordt landelijk 20 miljoen euro per jaar bespaard. The Boston Consulting Group schat dat brede implementatie van registraties ruim 2 miljard euro oplevert.' In het oktobernummer van Zorgvisie vertelt chirurg Hubert Prins, tevens DICA-bestuurslid, hoe het Jeroen Bosch Ziekenhuis de kwaliteitsregistratie koppelt aan financiën, zodat het bestuur kan zien hoeveel geld investeringen in kwaliteit opleveren.

Registratielast loopt de spuigaten uit

Naast de bekostiging vormt de registratielast een probleem. Volgens medisch specialisten loopt de bureaucratische rompslomp de spuigaten uit. 'Medisch specialisten klagen flink over de toenemende registratielast', verklaarde zei ict-manager Lex Pater uit het Flevoziekenhuis in oktober tegenover Zorgvisie. 'Medisch specialisten willen wel bijdragen aan deze kwaliteitsindicatoren, maar het kost ze steeds meer tijd. Tijd die ze liever aan de patiënt willen besteden. Ze vragen steeds meer om automatisering van de registraties om tijd te besparen.'

Slimme IT is kostbaar

Automatisering van de registraties kan uitkomst bieden, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Op een NFU-bijeenkomst over transparantie in september vertelde een IT-directeur van het LUMC dat het 1200 manuren per registratie kost. Als een ziekenhuis daarvoor externen inhuurt, kan de rekening oplopen tot wel circa 120.000 euro om één DICA-registratie te verwerken in de automatiseringssystemen van het ziekenhuis.

Congres het Medisch Specialistisch Bedrijf - Genezen en besturen combineren!

Heeft het medisch-specialistisch bedrijf de samenwerking in het ziekenhuis alleen maar lastiger gemaakt of biedt het ook kansen? Wat zijn the lessons learned na één jaar integrale bekostiging? Dat is de vraag die centraal staat tijdens dit seminar dat Zorgvisie op 26 november organiseert samen met de Federatie van Medisch Specialisten. Lezingen en interviews met Hans Schoo, directeur-generaal IGZ, Michel van Schaik (Rabobank), Hein Abeln (Twynstra Gudde), Piet Batenburg (CEO Catharina Ziekenhuis) en Sander Pluijm (Volvo Ocean Race). Met Pauline Meurs als dagvoorzitter.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.